Срещата с реалността разгроми утопията на Запада

Срещата с реалността разгроми утопията на Запада

https://i0.wp.com/profile.ru/wp-content/uploads/888509-fb.jpeg?w=640&ssl=1

Късно вечерта в понеделник срещу вторник  от международното летище „Хамид Карзай“ в Кабул отлетяха последните пет американски военно-транспортни самолета С-17. А самото то премина под пълният контрол на талибаните. Така продължилата две десетилетия окупация на Афганистан от САЩ и НАТО приключи с  пълният им разгром. Десетки хиляди афганистанци, работили през тези години за Запада, вярващи в неговите „ценности“,  не бяха евакуирани. За тях това означава почти сигурна смърт – талибаните не прощават на тези, които са предавали на чужденци родината си.

Ерик Шмит и Адам Носитер припомнят  в The New York Times, че двайсетгодишната война е струвала над два трилиона долара и е отнела живота на над 170000 души. Други стотици хиляди е осакатила, а милиони е превърнала в бежанци. Крайният резултат от нея е, че американците са предали Афганистан на същите тези талибани, които те са лишили от власт през 2001 г.

Неоспорим факт е, че населението на Афганистан не пожела да воюва срещу талибаните. А основната причина за това не е в любовта им към тях, а в ненавистта им към САЩ и НАТО. Както избиваха милиони хора във Виетнам, Лаос, Камбоджа в средата на миналия век, така през последните две десетилетия САЩ и НАТО  унищожаваха десетки хиляди мирни жители – деца, жени, възрастни хора в Афганистан. Пример за това е и последният удар с дрон, който нанесоха в тази изстрадала страна американците. Те заявиха, че неговата цел е да предотврати нападение на летището в Кабул, но в резултат загинаха 10 невинни мирни жители, в това число 7 деца. Тези „съпътстващи щети“ сред мирни афганистанци, са една от причините населението да се настрои против американската военна интервенция, пише The New York Times.

Трагедията в Афганистан свидетелства не само за тоталната некомпетентност и военна  безпомощност на САЩ и НАТО. Тя доказва, колко измислени всъщност са т.н. „западни ценности“, които те се опитаха да натрапят на афганистанците.  Много точно френският евродепутат Николас Бей определи в свой анализ в списание Valeurs actuelles („Актуални ценности“) случилото се като разгром на западната утопия при срещата и с реалността. Според него основната причина за това пълно фиаско  не е недостигът на финансови или човешки ресурси, а неверните представи на Запада за света и народите. Утопия е  вярата в глобализацията, която може да бъде осъществена единствено на основата на западните ценности. Николас Бей привежда примери за пълна  липса на здрав разум сред западните елити. Така САЩ  изразходват в Афганистан над 787 милиона долара само за „насърчаване на равенството между половете“. Франция пък приема на обучение в Националната си школа за администрация в Париж 34 вице-губернатора на афганистански провинции – целта е „да укрепи техните компетенции в областта на местното управление“. Налудничавостта е в това, че една и съща идея  се възпроизвежда по едни и същи стандарти във Вашингтон, Париж и Кабул, пише евродепутата. Самовлюбеният и високомерен Запад не може да допусне, че е възможен икономически ръст извън „демократичното“ общество. Въпреки, че един Китай ни показва точно обратното.

https://i0.wp.com/vsyako.net/wp-content/uploads/2019/03/01f46e69fa43ce6c85981f26388a8ce2.jpg?w=640&ssl=1

Евросъюзът не просто участва в тези „театър на демократизирания Афганистан“, но дори се гордее с това, че е главен носител на тази утопия, подчертава Николас Бей. Истината е, че сегашните събития в Афганистан доказват неговото пълно политическо безплодие, неспособността му да влияе на събитията. За евродепутата ЕС не е и в състояние да сътвори и следва политика, основана на реалността. А всяка утопия приключва лошо, обобщава той.

Убедеността на либералите, че могат да изнасят „ценностите си“ навсякъде правят света ни много по-опасен, пише и Ник Тимъти  в британската медия  The Telegraph. Да следваш  правилата на САЩ и Запада въобще не е пример за справедливост – та дори в собствените си държави  либералните демокрации не могат да се справят с безработицата, с ниското заплащане на труда, със задълбочаващото се социално неравенство… Запада търпи загуби от собствената си арогантност: в Афганистан, както преди това и в Ирак, той натрапваше на населението своите  „ценности“ и недоумяваше, защо неговите програми не печелят благоразположението му. Факт е, че в много части на страната афганистанците повече се доверяваха на движението „Талибан“, отколкото на управляваното от Запада и дълбоко корумпирано правителство на страната,  пише  The Telegraph. Според медията нахлуването в Афганистан на въоръжени сили на САЩ и НАТО се е превърнало в насаждане на либералната демокрация и западните социални норми у хора, които дори и да мразят „Талибан“ не горят от желание да ги приемат. Западното високомерие е сред причините, довели до унизителното поражение в Афганистан, обобщава  The Telegraph.

Запада няма какво да предложи повече на света, освен корупция и своята извратена „политическа коректност“. Затова в Афганистан не се намериха хора, които да пожелаят да воюват за тържеството на западните „ценности“.  Нямаше ги дори и в редиците на 350000-та правителствена армия, срещу която стояха около 65000 талибана – без артилерия, ракети, танкове, самолети… Абсолютно неконкурентоспособни по численост и ефективност на въоръженията си в сравнение с редовната афганистанска армия, която имаше и пълната подкрепа от страна на САЩ и НАТО. Армията на Афганистан за броени седмици можеше да се разправи с талибаните, но тя не пожела да го направи. Всяка година от правителствените войски са дезертирали над една трета от новобранците, въпреки риска от смърт или дълги години затвор. Бягали са, защото не са искали да воюват с талибаните. А след изтеглянето на американците афганистанската армия незабавно им се предаде, заедно с модерните си оръжия.

https://i0.wp.com/s.mediasole.ru/images/2227/2227419/original.jpg?w=640&ssl=1

Поражението на Запада в Афганистан  е тотално: военно, политическо, морално. То разкрива, че  зад красивите приказки за неговите  „демократични ценности“ стоят лицемерие, коварство, високомерие, изградено на убеденост в собствената изключителност. Факт е, че точно западната демокрация с нейните лъжи за „правата на човека“, донесе смъртта на над 100000 мирни афганистански граждани, сред които и много деца само за периода от 2009 до 2019 г. (по данни на ООН). А натрапваните на афганистанците „политическа коректност“, ЛГБТ-идеология и атаки срещу семейството, предизвикваха истинско отвращение у афганистанците.

За съжаление, негативните тенденции в общественото развитие на Запада,  които след разгрома на САЩ и НАТО в Афганистан станаха очевидни за всеки, който що годе е в състояние критично да мисли, текат с бързи темпове и в прекрасната ни Татковина.

А това означава, че подобно на Запада и ние се очертаваме като общество, устремено към своя залез.