Броят на гладните расте и в най-богатите държави

Броят на гладните расте и в най-богатите държави

В началото на миналата година милиардерът Бил Гейтс публикува в своя блог статия, в която стигна до извода: капитализмът е несправедлива социална система! И най-сигурното доказателство за това, според него е факта, че той е собственик на 109 милиарда долара. За Бил разривът между бедни и богати в началото на 2020 година е много по-голям, отколкото преди половин век.

От времето, когато се появи тази негова публикация изминаха цели дванадесет месеца. През тях се случиха много и разнообразни събития. Китайска капсула достави на Земята около 2 кг лунна почва; установено бе, че формата на нашия мозък е идентична с тази на Вселената; заработиха първите образци на квантови компютри; създаден бе иновативен процес за кондензиране на влага от въздуха; появи се първата ваксина – „Спутник V“ срещу коварния коронавирус… И още много други забележителни открития, които свидетелстват за неограничените възможности на науката и технологиите в нашата дигитална епоха.

Само дето малцина от сега живеещите на планетата ни могат да се възползват от тях. Защото социалното неравенство –  естествен и неизбежен резултат на капитализма, продължи да се задълбочава. Интересен анализ на това явление, както и на увеличаващият се дял на гладни хора в най-богатите държави на нашия континент, излъчи  американската медия CNN. В него се подчертава, че и преди да се развихри пандемията от коронавирус дори в европейски държави, славещи се с развити системи за социално осигуряване, е имало твърде много бедни хора. Коронавирусът още повече е изострил този проблем – сега в уязвимо положение са милиони европейци. А пропастта между бедните и богатите слоеве от населението продължава да се увеличава. На границите на бедността са  все повече французи, италианци, германци…

Впрочем не по-различна е ситуацията и в най-богатата държава в света – Америка. По данни на тамошната статистика над 50 милиона от жителите на тази страна не си дояждат и гладуват. Над половината от семействата в страната изпитват несигурност, че ще съумеят да си купуват храна в бъдеще.

https://i0.wp.com/metro.co.uk/wp-content/uploads/2019/10/PRI_94143002.jpg?w=640&ssl=1

И в най-близкият съюзник на САЩ – някогашната империя Великобритания, социалното неравенство стремително се задълбочава.  А относителният дял на гладуващите в нея продължава неотклонно да расте. За пръв път в своята история детският фонд на ООН – УНИЦЕФ заяви, че ще предостави храна за гладуващите деца на Великобритания, тъй като техният брой се разраства.

В своя публикация за един от ветераните на английския печат – Daily Mail, журналистите Люси Уайт Сити и Дейвид Уилкок представят резултати от най-ново проучване на влиятелният  Институт за фискални изследвания (Institute for Fiscal Studies – IFS). Основният му извод е, че пандемията от коронавирус още повече е изострила социалното неравенство във Великобритания. Ковид-19 не би трябвало да прави разлика между богати и бедни, но при капитализма в действителност го прави.  IFS установява, че относителният дял на хората, починали от коронавирус е примерно два пъти по-голям сред най-бедните социални групи във Великобритания в сравнение с най-богатите. Много етнически малцинства са претърпели далеч по-висока смъртност отколкото белите и заможни британци.

Жителите на Великобритания, които получават най-високи заплати, преживяват пандемията много по-леко от  хората в страната, които мизерстват. Освен това децата от бедните семейства имат много сериозни проблеми с обучението си по време на карантината – те получават по-малко онлайн-уроци, отколкото връстниците им със заможни родители. Люси Уайт Сити и Дейвид Уилкок подчертават в публикацията си, че дори и след откриване на училищата те най-вероятно ще пропускат занятия в тях.

Особено силно са засегнати младите хора във Великобритания. Вероятността тези от тях, които са на възраст до 25 години да загубят работата си до есента, е два пъти по-висока в сравнение с възрастните им колеги.

Пандемията се оказа удобен повод да се припише на нея катастрофалното състояние, в което се оказват милиони хора от най-богатите държави в света. В действителност, както отбелязва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, тя просто  показа проблема за социалното неравенство, който е съществувал десетилетия преди това. Така според доклад на Евростат още през 2019 г. в Евросъюза на границата на бедността и социалното отчуждение са се намирали повече от една пета от цялото население – над 92.4 милиона души! Пандемията не само е разкрила тази истина, старателно скривана от пропагандата на олигархията и овластяваните от нея управляващи, но още повече е изострила проблема. Същият този, за който писа и Бил Гейтс: капитализмът е една дълбоко несправедлива социална система!

В интерес на истината това не е само негово мнение – доказва го проучване на световноизвестната американска международна агенция за изследвания, връзки с обществеността и стратегически комуникации Edelman. То е обхванало над 34000 души в 28 държави. Над  56 на сто от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че капитализмът, който съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза за света. Все повече хора имат и чувството, че техните правителства не реагират адекватно на предизвикателствата, които поставя нашето време.

Такива са фактите, а когато те говорят и боговете мълчат…