„Борци с дезинформацията“  не спират да ни лъжат!

„Борци с дезинформацията“  не спират да ни лъжат!

Живеем в „дигитална“ епоха, която няма нищо общо с миналото. В нея има непознати доскоро електроавтомобили, смартфони, „умни“ домове с виртуални помощници, месо от насекоми,  модулни ядрени реактори  и какво ли не още. Ако човек от преди век попадне в нашия днешен свят, то той би бил наистина шокиран – и най-смелите прогнози, правени в неговото време днес са надминати.

Наистина всичко се променя, всичко тече, както е обичал да казва  древногръцкият философ Хераклит. И той е прав, но само донякъде. Защото се оказва, че има немалко неща в поведението и на хора от 21 век, които си остават същите, както преди стотици векове. Доказват това поговорките – макар и сътворени преди хилядолетия, много от тях не са загубили значението си.

Като тази  например: „крадецът вика:“Дръжте крадеца!“ Днес тя е също толкова актуална, колкото е била преди векове, когато се е появила. Най-ново свидетелство за нейната съвременност са невероятното лицемерие и прилаганите двойни стандарти, така присъщи на управниците ни. За каквото и да ни приказват те – за поскъпването на живота,  състоянието на здравеопазването и образованието,  тенденциите в развитието на безработицата, противодействието на корупцията, покупката на американски оръжия  и т.н., те ни лъжат. Цинично и без да се изчервяват те крият истината от нас, като я заместват с дезинформация.

Особено любим обект в последните две години за дезинформаторите, изпратени в коридорите на властта от антибългарските партийки „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС, е украинският конфликт. В интервю за CNBC премиера Денков помпозно заявява: Украйна не се бори за своята територия, а за цяла Европа! И още, че на предстоящия Европейски съвет ще има положително решение за нов пакет помощ за режима в Киев. Когато сме заедно, сме силни, казва министър-председателят.

Разбира се, в неговите приказки няма и молекула истина. Точно Евросъюза под командата на САЩ води опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия и с украинско „пушечно месо“. И ЕС е толкова единен, колкото аз съм космонавт – достатъчно е само да ви припомня позицията на Унгария и Словакия (а те не са единствените!) за военната помощ, която да бъде оказвана на свръхкорумпираният, диктаторски киевски режим.

Не изостава от началника си и бившият съветски възпитаник, а сега върл евроатлантик, военният министър Тагарев. Благодарение на него страната ни стремително се милитаризира, като налива милиарди в банковите сметки на американски производители на оръжия. А те от своя страна се отблагодаряват най-вероятно с щедри комисионни на който трябва у нас! Но въпросната персона е и супер активна в дезинформирането ни. Министър Тагарев непрекъснато ни внушава, че  Русия е заплаха за България. „Ако Русия надделее в тази война (той има предвид прокси войната на Запада срещу Русия – б.м.) , ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи“. Това ни внушава роденият в Стамболийски, Пловдивска област Тодор, който по волята на съдбата и за наше нещастие, днес е министър на отбраната ни.

Само от тези приказки на премиера и военния му министър може да си направим извода за тяхното невероятно лицемерие, а и високомерие спрямо родното население. Донякъде това е обяснимо – властта омайва, заслепява. По-страшното е другото, за което говорят подобни изказвания – че ни управляват тотално неосведомени, некомпетентни, инфантилни и безотговорни „вождове“. Тези им качества, заедно с патологичната им омраза към Русия и слугинажа на САЩ и НАТО, ги правят изключително опасни и за националната ни сигурност!

Овластените наши „борци с дезинформацията“ са пълно копие на измислените „експерти“, наводнили публичното пространство на Запад и у нас. Вместо безпристрастен и верен анализ, те ни налагат своите мнения, подсказани им и щедро заплатени от тези, които печелят от  продължаването на конфликта в Украйна.  Точно за такива като тях в медията Cicero се появи любопитен анализ, в който се прави извод: немските експерти все по-често приписват на Русия имперски амбиции, без да се опитат да направят разумен анализ на ситуацията. Дискусии изобщо не се допускат – аналитиците призовават да се подкрепя киевският режим, без никакви научни аргументи, но с голямо възмущение. Те настояват, че само победа на Украйна  може да попречи на Русия да нападне Берлин. Звучат все по-драматично предупреждения за последиците от отслабване на подкрепата на Киев от страна на Запада и призиви към правителството да действа по-решително.  Самоуверени мъже и жени от „мозъчни тръстове“  не престават да спекулират за военните възможности на воюващите страни. Проблемът е, че всички те нямат военен опит и не са в състояние да предлагат качествени експертизи в тази област. При тях фактите са заменени от мнения. Те не искат да забележат, че настъплението на украинските войски напълно се провали, а на Кремъл изобщо не са се свършили войниците и военната техника. Резултатът е, че всички прогнози на германските експерти за хода на конфликта се оказват абсолютно погрешни, обобщава Cicero.

Впрочем „българските“ управници имат превъзходни учители по дезинформация – като  Йенс Столтенберг например. Популярната американска журналистка Натали Морис заяви в интервю за YouTube-канала Redacted, че на срещата в Давос (15-19  януари т.г.)  шефа на НАТО е излъгал четири пъти за конфликта в Украйна. Първо за това, че руската икономика страда, което не е вярно – за разлика от западната, през 2023 г. тя се е увеличила с над 3.5 на сто. Втората лъжа на Столтенберг е, че Русия губи повече хора в сраженията отколкото Украйна. Не Русия, а киевският режим сега закрива университети, защото хиляди млади хора са убити. Лъжа номер три на шефа на НАТО: ако искаме мир, трябва да воюваме и да изпращаме повече оръжия. За Натали това е пълен идиотизъм! И четвъртата лъжа на Столтенберг: Украйна ще победи – това е невъзможно да се случи, заключава Натали.

Премиерът Денков ще остане в историята и с това, че е първият в света „академик“ избран по времето, когато е министър на образованието. Но за разлика от него проф. Джон Миършаймър от Чикагския университет е почтен учен, който никога не би си позволил да разпространява дезинформация. В интервю за YouTube-канала Deep Dive той е категоричен: чиста фантастика е да има ново украинско настъпление, което коренно да промени хода на събитията. Истината е, че украинците не са в състояние дори да удържат отбранителната линия, която сега заемат. Руснаците въоръжават и тренират своите войници много по-ефективно, отколкото Запада украинските. Най-вероятно украинската армия ще бъде отхвърлена далеч назад от позиците, на които сега се намират, заключава проф. Миършаймър.

Ше допълня неговата оценка и с мнението на още един знаменит учен – френският антрополог, историк, геополитик Емюанюел Тод. Автор е на много книги, сред които е и „Финансовият крах“, в която предвиди точно разпадането на СССР. Сега в Япония е публикуван най-новият му труд – „Третата световна война започна“. Според него НАТО е в Украйна най-малкото от 2014 г. насам – въпреки предупрежденията на Русия да не прави това, защото заплашва нейни жизнени интереси. И руснаците са прави – та Бахмут е на 8400 км от Вашингтон, но само на 130 км от руската граница. „Простото разчитане на картата на света позволява да се разгледа хипотезата, че “Да, от руска гледна точка това трябва да е отбранителна война”, казва проф. Тод.

Истината е, че ни управляват тарикати, напълно откъснати от реалността. Те продължават сляпо да вярват на лъжите на западните им „наставници“, защото това им гарантира и оставането на власт. Сътворяваната в западни централи дезинформация те непрекъснато пробуват  на нас чрез медиите, които жестоко цензурират и хилядите си щедро „спонсорирани“ манипулатори. „Вождовете“ отхвърлят всички неудобни  факти, които се разминават с изкривените им представи. Още повече, че заради очевиден дефицит на интелигентност те не  са в състояние  да осъществяват обективен анализ на случващото се. С всичко това те са изключително опасни за обществото ни, защото  своите неадекватни и дълбоко погрешни представи и съждения превръщат в политики, от които зависи съдбата ни.

А когато това се случва, то нищо добро не ни очаква.