Билдърбъргският клуб – невидимия властелин на света

Билдърбъргският клуб – невидимия властелин на света

https://i0.wp.com/f.vividscreen.info/soft/b3417f7d93d262829679c56058b8893f/Bern-Switzerland-320x240.jpg?resize=320%2C240&ssl=1

От днес до неделя включително, в едно прекрасно кътче на Швейцария – Монтрьо, на брега на Женевското езеро, ще започне срещата на т.н. Билдърбъргски клуб. Точното място, където ще обсъждат глобални проблеми едни от най-влиятелните и богати хора на планетата, се пази в пълна тайна. Според британският всекидневник Daily Mail известно е само, че луксозния петзвезден хотел Fairmont Le Montreux Palace, е напълно резервиран. На срещата на клуба ще присъстват около 130 мъже и жени от 23 държави.
Всяка година на тези заседания се канят кралски особи, банкери, индустриалци и други могъщи хора от цял свят. Сред известните участници в тази среща, ще са Вилем-Александър Нидерландски – краля на Нидерландия, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, гуверньорът на английската централна банка Марк Карни, бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреус, съветникът на Белия дом Джаред Къшнер – зет на президента Доналд Тръмп, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и колегата му Джаред Коен, изпълнителният директор на Credit-Suisse Тиджане Тиам, френският финансов министър Бруно Ле Майер, изпълнителният директор на петролната компания Total Патрик Пуяне, главния редактор на The Economist Зани Минтън Бедоус, журналистът от Bloomberg Джон Микълтуейт и др. В работата на клуба може да вземе участие само човек, който лично е поканен.

https://i0.wp.com/cdni.rt.com/french/images/2015.06/original/557c0babc46188a8788b4567.jpg?w=640&ssl=1

Охраната е безупречна – и пиле не може да прехвръкне. Милиони долари са отделени за съхраняване на спокойствието на влиятелните дами и господа. В действие са включени не само полиция, снайперисти и кучета, но и най-нови-технологии в областта на сигурността. Разходите за охрана са колосални, растат всяка година, а ги плащат данакоплатците. Впрочем сам по себе си този факт ражда подозрения – ако няма какво да криеш, няма да го криеш.
През 2018 г. Daily Mail успя да внедри под маската на сервитьорка свой разследващ журналист за конференцията на Билдърбъргарите. Тогава тя се проведе в хотел в Торино, Северна Италия. А “сервитьорката” изрично е била предупредена от охраната, да не общува въобще с гостите и “да гледа само надолу”.

Обвитата в невероятна секретност Билдърбъргска група твърди, че техните срещи се провеждат без конкретен дневен ред – има само публично оповестен списък с теми. Дискусиите са неформални, като участниците ги оценяват по скала от едно до пет по различни критерии – „значение на темата“, „качество на панелиста“, „взаимодействие“ и т.н. Получената информация участниците могат да използват, но нямат право да разкриват идентичността на говорител или поканен в работата на клуба. Участниците не гласуват и не дават изявления. Декларира се, че не се правят политики и който иска може да вярва на това.
Темите, които се обсъждат, са различни всяка година. Тази година предмет на дискутиране ще са въпроси, като стабилен стратегически ред, какво следва за Европа, изменението на климата и устойчивостта, Китай, Русия, бъдещето на капитализма, Brexit, етика на изкуствения интелект, социалните медии като оръжие, значението на пространството, кибернетични заплахи.
Билдърбъргската организация е създадена от лидери на Западна Европа и САЩ в самото начало на т.н. “студена война”. Името си получава от хотел “Билдърбърг” в Холандия, където през май 1954 г. се провежда нейната първа конференция. По замисъла на основателите на клуба, целта му е да дава на световни лидери познания за водещи тенденции в света, за да се избягват проблеми в бъдеще.
Десетилетия за клуба нищо не се знае. До 2012 г. на практика съществува забрана на публикации за Билдърбъргския клуб в основните медии. Така например в периода между 1950 и 1999 г. са публикувани общо 15 материала, които касаят групата. Сравнително неотдавна Билдърбъргарите получиха свой сайт, на който се публикуват списъците на участниците в срещите и ключовите теми, които ще бъдат обсъждани в рамките на четири дни.

Секретността, обкръжаваща дейността на този частен клуб, непрекъснато ражда и подозрения към него. Факт е, че тази неформална структура оказва огромно влияние върху насоките на развитието на човечеството. Много хора, посветени в историята и дейността на Билдърбъргската група са убедени, че тя реално контролира света – вчера, днес и утре. Съществуват мнения, че задачата на клуба е да налага западния поглед за развитието на света, под хегемонията на САЩ.
Всяка година срещите, организирани от Бълдърбъргския клуб, предизвикват множество протестни акции. Писателят и блогър Джон Вибес определя Билдърбъргския клуб като символ на корупция и световно неравенство. И вероятно има основания за това – клубът е пространство, на което богати и могъщи хора укрепват своите позиции на пазарите. Там се срещат гиганти в бизнеса, банките, производители на оръжия, нефтени компании, развихрят се всевъзможни лобисти. Демократично избрани лидери се виждат с шефове на най-големи корпорации, а банкери – с инвеститори. Логично е да се допусне, че членовете на клуба използват форума за задкулисни договорености и за преразпределяне на пазари например.
Обсъжданите теми подсказват накъде властелините на света ще насочват колосални ресурси в близка перспектива. А участието на шефове на най-големи медии сочи, че идеите, разглеждани на срещите, ще бъдат подети от журналисти, за да се осигури нужното за властелините на света форматиране (манипулиране) на общественото мнение.

Изследователят Даниел Естулин в продължение на 14 години проучва влиянието на Билдърбъргарите върху бизнеса, финансите, глобалната политика, войната и мира. В резултат на труда му през 2005 г., се появи неговата книга “Истинската история на Билдърбъргската група”. По-късно (през 2009 г.) излезе и нейното второ, преработено издание. Той е на мнение, че това сенчесто световно правителство заплашва да ни отнеме правото сами да определяме съдбата си. Дейността му създава обезпокояваща реалност и нанася щети на общественото благополучие. Билдърбъргарите отнемат суверенитета на нациите и го подменят със своята власт. На тях реално са подчинени колосални ресурси – корпорации, банки, секретни служби, въоръжени сили, медии…
Истината е, че Билдърбъргарите са реални и изключително влиятелни хора, които имат непосредствено отношение към приемането на решения, засягащи нашия свят. И единствената задача на които е, да изразяват и защитават интересите на елита и крупния капитал на Запад. Анализът на публикуваните в сайта на клуба теми сочи, какво безпокои тези реални властелини на значителна част от планетата и накъде ще бъде ориентиран ресурса на Запада в близко бъдеще.
А това, което нас, простосмъртните ни вълнува и тревожи, не представлява никакъв интерес за Билдърбърския клуб.
За тях най-вероятно ние сме просто един необходим човешки материал, за да се максимализират печалбите им.