Нови нейни оръжия „парализират“ противника!

Нови нейни оръжия „парализират“ противника!

На Запад и у нас обичат да характеризират Русия  като „бензоколонка“, но с ядрени оръжия. На наивниците, които доминират по света и у нас, великата славянска държава се представя непрекъснато като изостанала с десетилетия от модерните технологии на Запада. Като страна, напълно изолирана от света и вече съсипана от западните и български санкции. И която е на светлинни години от „напредничавите западни ценности“ – като тези на педофилите, хомосексуалистите, лезбийките,  трансджендърите… Държава, пълна с тънещи в дълбоко невежество хора и  влачещи се по занемарени пространства алкохолици…

Западните и родни манипулатори най-вероятно пишат и говорят това седнали пред огледало. Защото точно тази картина днес наблюдаваме в прехвалената западна Европа например. Заради идиотските санкции срещу  Русия, въведени от тамошни дебили на власт, сега нейната индустрия реално катастрофира. А стандартът на живот, с който доскоро се перчеха западноевропейците, вече е далечно минало. И много скоро те ще са радостни, ако имат въобще електричество и хладилника им не е хванал още паяжина.

Тоталната деградация на Запада се забелязва навсякъде, но в последните две години особено личи в областта на военната индустрия. Бюджетите „за отбрана“ на страните-членки на НАТО растат неимоверно с всяка нова година. Но въпреки това те не са в състояние да произведат дори за себе си достатъчно въоръжения и боеприпаси. Това се вижда и от все по-рехавата военна помощ, която те помпозно оказват на свръхкорумпираният и диктаторски киевски режим. Евросъюзът например, му обеща да го въоръжи с един милион 155 мм боеприпаси до пролетта на 2024 г. Сега се оказва, че това е мисия неизпълнима. А целият колективен Запад досега е предоставил на Киев едва 300000 снаряда. Само за сравнение: „бензоколонката“ е осигурила на своята армия  през 2023 г. над 20 милиона броя боеприпаси! Тяхното производство е нараснало над 10 пъти, докато колективният Запад не е в състояние да го увеличи дори с 50 на сто.

В условията на „адски“ западни санкции Русия е в състояние не само да осигурява напълно своята армия със снаряди, ракети, мини, патрони и други боеприпаси. Но в нейната специална операция непрекъснато се появяват и най-нови въоръжения, много от които нямат аналози в света. Те са продукт на високи технологии, създадени са от образовани и талантливи конструктори, инженери, работници, в предприятия снабдени с най-модерни средства за производство. Ще ви запозная само с две от новите въоръжения, които вече се появяват на бойното поле в Украйна и осезаемо притесняват натовски експерти.

Наскоро Business Insider написа, че руските планиращи авиобомби са се превърнали в една от най-големите заплахи и сериозен проблем за киевският режим. А немският телеканал Welt определи тези боеприпаси, като оръжие, което „парализира“ украинските въоръжени сили.

Западните медии са напълно прави в оценката си. Благодарение на „хитро“ изобретение на  способни и компетентни руснаци – универсален модул за планиране и корекции (УМПК), стари съветски авиобомби, от които Русия има огромни количества в подземни складове, сега се превръщат в съкрушително оръжие. Фугасните авиационни бомби (ФАБ) с различни номера (ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500, ФАБ-2000 и т.н. – цифрите показват теглото им в килограми) са много евтини и надеждни. А сега те „поумняха“ благодарение на УМПК и станаха още по-ефективни и точни. ФАБ-овете е изключително трудно да бъдат прехванати заради краткият им полет и малката им радиолокационна забележимост.  В безопасност са и руските пилоти – те ги хвърлят от разстояния, на които  са недосегаеми за противовъздушната отбрана (ПВО) на украинците, а не непосредствено над целта.

Но сега руските конструктори и инженери са приготвили още по-неприятен сюрприз за натовци и наетото от тях украинско „пушечно месо“. В серийно производство влиза най-новата руска планираща авиобомба „Дрель“ (ПБК-500У СПБЭ-К). Тя е създадена в московското научно-производствено обединение Базалт“, а серийното и производство е дело на руската държавна корпорация „Ростех“.

Бомбата притежава отлични технически характеристики и е предназначена за поразяване на ключови обекти – командни щабове, танкове, бронетранспортьори, радиолокационни станции, зенитно-ракетни комплекси, бункери, ешалони с военна техника и др. „Дрель“ е високоточен боеприпас  – насочва се към целта с помощта на руската глобална навигационна спътникова система (ГЛОНАСС). След като се отдели от самолета бомбата автономно  намира и прецизно ликвидира целта.

„Дрель“ е от типа касетъчен боеприпас –  носи 15 ударни блока, всеки от които тежи 15 кг. Те се отделят от бомбата на височина 250 метра с помощта на парашути и се самонасочват от датчици. Благодарение на тези поразяващи елементи само една бомба е в състояние да унищожи танкова колона или цяла артилерийска батарея. Бойните елементи са снабдени и със средства за разпознаване „свой-чужд“. Това означава, че ако „Дрель“ бъде хвърлена на поле, на което един срещу друг се бият руски и противникови танкове, то нейните бойни елементи ще поразят само оръжията на врага.

„Дрель“ е създадена за нанасяне на изключително точни удари по стратегически важни обекти. При това тя е в пъти по-евтина от високоточните ракети например. Конструирана е на принципа „изстрелваш и забравяш“ – след като се отдели от самолета бомбата сама намира и унищожава целта, която и е зададена. „Дрель“ е практически невидима за радарите на противника, което е постигнато чрез използване на иновационни технологии и материали в процеса на производството и. Освен това тя няма и топлинно излъчване – за разлика от ракетите например. Натовските зенитно-ракетни комплекси –  Patriot, NASAMS, Iris-T и др., са напълно безпомощни пред нея.

 „Дрель“ може да се използва от  многоцелевите изтребители Су-30СМ и Су-35, бомбардировачите Су-34, щурмовите Су-25. В състояние е да се интегрира и към перспективни дронове. Нейната поява е свидетелство за способността на Русия да намира модерни военни решения за постигане на целите, които си поставя.

По своята ефективност и мощност „Дрель“ превъзхожда натовските аналози от типа на Joint Direct Attack Munition (JDAM). При това за разлика от  натовските касетъчни бомби и снаряди суббоеприпасите на „Дрель“ се самоунищожават, ако се окажат извън зоната за поразяване.  Така те са безопасни за населението след прекратяване на бойните действия.

Друга неприятна новина за Запада, обявил опосредствена (прокси) война на Русия на украинска територия, е появата на най-новата реактивна система за залпов огън (РСЗО) „Възраждане“. Тя също се произвежда от „Ростех“. Създадена е на основата на уникалната руска система за дистанционно миниране „Земеделие“, която доказа своята изключителна ефективност на фронта в Украйна. „Възраждане“ използва  същата като на „Земеделие“ платформа – 8х8 КАМАЗ-6560. Това я прави много маневрена и на практика е невъзможно да бъде унищожена от противника, дори и ако той успее да открие разположението и.

Новата РСЗО използва транспортно-пусков контейнер с реактивни снаряди, което съкращава времето за тяхното зареждане и изстрелване (то се извършва за около 3 минути). „Възраждане“ употребява не само боеприпаси, изстрелвани от вече съществуващите руски РСЗО, като „Град“, „Ураган“ и „Торнадо-Г“, но и особено опасните термобарични боеприпаси. С тях сега боравят тежките огнеметни системи  ТОС-1 „Буратино“, ТОС – 1А „Солнцепек“ и ТОС-2 „Тосочка“. Това са най-страшните оръжия след ядрените, които в света притежава единствено Русия.

 „Възраждане“ е в състояние дистанционно да минира нужният район с ракети калибър 140 мм, всяка от които носи по няколко мини. Но в същото време тя може да поразява и цели с реактивни снаряди калибър 220 мм. Това е първата серийно произвеждана бикалибрена руска РСЗО.

„Възраждане“ е свързана с ГЛОНАСС, разполага с метеорологична станция и друго най-съвременно оборудване, което е дълбоко засекретено. А наскоро стана ясно, че за нея са създадени и  нов тип свръхзвукови снаряди – високоточни, напълно  защитени от средствата за радиоелектронна борба на врага.

Оказва се, че мита за „бензоколонката“, десетилетия изграждан от западни и родни манипулатори, се пука като сапунен мехур. Истината е, че днес Русия – за разлика от Запада и прекрасната ни Татковина, устойчиво се развива във всички области.  Тя продължава да доказва, че е сред най-добрите „играчи“ на световната сцена и в областта на военните иновации. А това, заедно с натрупаният боен опит превръща нейната армия в №1 по боеспособност и ефективност в света.

Скоро това ще докаже не само неизбежната капитулация на киевският режим, но и тоталният разгром на Запада в обявената  от него на Русия прокси война на украинска територия.