Без нея нито ще сме здрави, нито ще живеем дълго

Без нея нито ще сме здрави, нито ще живеем дълго

https://i0.wp.com/thedo.osteopathic.org/wp-content/uploads/2016/10/seniors-exercise.jpg?w=640&ssl=1

Ние, хората, не обичаме да се натоварваме. Предпочитаме да мързелуваме, вместо да се потим. По-добре ни е полегнали на дивана с взрени в смартфона очи, отколкото да бягаме в парка. А ако случайно попаднем в него обикновено ще изберем най-близкото заведение и ще се настаним там. Сладките приказки, вкусотиите и напитките са ценност, а не десетте километра бързо ходене из алеите му например.

В тази простичка истина се уверявам всяка сутрин и то от десетилетия. Денят ми започва с двучасово интензивно ходене и упражнения в  парка в квартала, в който живея. И всяка сутрин срещам там едни и същи хора. Вярно, преобладават не спортуващите, а тези, които кучетата им са ги извели на разходка. Но и това е похвално пред  зяпането на тъпи телевизионни програми например.

Не съм забелязал  постоянните ранни посетители на парка да боледуват – те са си там делник и празник, по всяко време на годината. За разлика от любители на спокойствието и нищонеправенето, повечето от които са носители на какви ли не заболявания. За съжаление немалко от тях и преждевременно ни напускат – заминават си от този свят, не достигнали дори и 90-те си години.

Две са основните причини, заради които блокира жизнената енергия и потенциал на все повече наши съвременици. Едната е начинът им на хранене – за немалко от тях той си е направо самоубийствен.

А  другата е тоталното им обездвижване. Вече трудно ще се намери семейство у нас, което да няма автомобил. В столицата в пиковите часове трафика е направо ужасяващ! Независимо, че не е кой знае какъв проблем за нейните мащаби да се стигне от точка А до точка Б и пеш (има такъв начин на транспортиране, за който все повече хора не се сещат).

Учени установяват, че девет на сто от всички преждевременни смъртни случаи са причинени от недостатъчно физическо натоварване. Точно то намалява смъртните случаи от сърдечни заболявания, диабет, хронични белодробни заболявания, рак, психични заболявания…

Наскоро екип от изследователи си постави за цел да разгледа връзката между смъртта и физическата активност на възрастни в Бразилия (в тази страна броят им се е увеличил с 40 на сто само за периода между 2002 и 2012 г.).  Резултатите от тяхното проучване публикува списанието на Американското общество по гериатрия (Journal of the American Geriatrics ociety). Само ще припомня, че гериатрията е специален дял от медицината, който изучава възникването, развитието, лечението и предотвратяването на болести при възрастни хора.

Наблюдавани са били 1561 души на възраст над 60 г. От тях на 971 са били дадени монитори, които се поставят на китката, за да се измерва физическата им активност. Взети са били предвид дали те пушат и каква е собствената им оценка за здравето им. Отчетени са били заболявания, които са имали повечето от тях – като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни проблеми, болест на Паркинсон, бъбречна недостатъчност, висок холестерол, депресия, инсулт, рак. След това изследователите са оценили способността на участниците в проучването да изпълняват обичайните си ежедневни дейности, включително къпане, обличане, ставане от легло, отиване до банята, хранене…

Така било доказано за пореден път, че ниската физическа активност увеличава риска от ранна смърт, независимо от състоянието на здравето на човека.  Тя като цяло е изключително важна за неговото по-дълго присъствие на този свят.

Друго изследване, осъществено от учени на престижния Кеймбриджки университет (Великобритания) потвърждава изводите на своите бразилски колеги (резултатите от него са публикувани в научното издание British Medical Journal). Изследвани са били  около 1500 британци на възраст между 40 и 79 г., които са били наблюдавани в периода между 1993 и 2016 г. Оказало се, че при физически активните хора почти два пъти намалява риска от преждевременна смърт. Но учените са установили и още нещо много важно: у хората, които не са били активни физически в началото на тяхното проучване, но след време са започнали да отделят до 150 минути в седмицата за физически упражнения, с една четвърт е намалял риска да умрат от каквито и да е причини. При тях с 30 на сто е спаднала опасността от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и с 11 на сто от рак , в сравнение с малкоподвижни хора. За това е било достатъчно те да правят около 20 минути  упражнения всеки ден или по 30 минути пет пъти в седмицата.

А най-добри резултати показали хората, които средно отделят за физическа активност около 450 минути в седмицата или 42 минути на ден. Това включва ходене, каране на колело, занимания със спорт… Но най-важното, което сочат експертите: всеки ще получи значителна полза за здравето си веднага щом стане физически активен, независимо дали преди това е бил такъв.

Много са хората, които търсят лесно, бързо и ефективно средство, за да бъдат здрави и да са дълголетници. За тази цел те не спират да се ровят из всевъзможни медицински сайтове, да посещават често лекарски кабинети, да купуват какви ли не лекарства и хранителни добавки…

Само дето не правят най-достъпното, но и най-полезно за здравето им нещо: престават да движат крайниците си. Забравят, че нищо не може да замени физическата им активност – без нея те нито ще са здрави, нито ще ги има дълго на този свят.

Това просто няма как да се случи.