Безшумни и неуловими, ефективни и смъртоносни

Безшумни и неуловими, ефективни и смъртоносни

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/5wf6xzTi4rI/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

За тази игра на „котки и мишка“ най-напред  разказа израелската медия News Israel. На 18 март т.г. в нея се появи информация, че преди около месец руската подводница „Ростов-на-Дон“  (от т.н. тип „Варшавянка“) е навлязла в Средиземно море през Гибралтарския проток. Тя веднага е била взета под наблюдение от британския патрулен кораб HMS Mersey. Към него са се присъединили и американски патрулни самолети  за борба с подводници P-8A Poseidon. Но за огромна изненада най-вече на американците, един ден руската подводница е изчезнала от техните системи за контрол. Накъде е отишла и какви ги върши „Ростов-на-Дон“ за тях станала една огромна загадка.

Италианската медия  Formiche съобщава, че за откриването на руската подводница незабавно са били задействани крупни сили на НАТО. От италиански и гръцки военни летища излитат нови самолети за борба с подводници. В издирването на „Ростов-на-Дон“ се включват и кораби на САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Гърция.  Според Formiche подобно по мащаба си разгръщане на  натовски сили за преследване на подводница, досега е непознато.

Но основания за паниката, обзела най-вече американските ВМС, има – та руската подводница на практика е показала  невероятни способности да осъществява разузнаване и да събира сведения за силите на НАТО. А фактът, че „Ростов-на-Дон“ не е могла да бъде намерена въпреки огромните ресурси, активирани за търсенето и означава, че в условията на бойни действия тя ще е в състояние да унищожи противника, без той дори да разбере откъде е дошъл удара.

Същевременно информационната агенция РИА Новости цитира осведомен източник, според който през цялото това време на търсене на „Ростов-на-Дон“ от американци и техни съюзници, подводницата е изпълнявала възложените и задачи. И е изпращала постоянно на руското командване на ВМС полезна информация за действията на бойната група на НАТО в Средиземно море.

https://i0.wp.com/2019.f.a0z.ru/08/23-7803493-dji-0074.jpg?w=640&ssl=1

В интерес на истината американците не за първи път губят от контрол руска подводница от типа „Варшавянка“. В началото на август миналата година американски патрулен P-8A Poseidon, снабден с апаратура за радиотехническо и оптично разузнаване излита от италианска авиобаза към бреговете на Сирия. За да установи, че подводница от проекта „Варшавянка“, която доскоро е била в руската  военноморска база в Тартус, вече  я няма. На помощ идват още два Р-8А Poseidon и всички те заедно започват да търсят в Средиземно море изчезналата руска подводница. Трябва да се отбележи, че в арсенала на този тип американски самолети има свръхмодерни радиохидроакустични буи (ANSSQ-125 MAC, AN/SSQ-62D/E DICASS и AN/SSQ-101B ADAR), способни да действат в активен и пасивен режим. Но не случайно „Варшавянка“ самите американци са я кръстили „черна дупка“ – по-безшумна от нея в света едва ли ще се намери. Тя може да бъде забелязана от P-8A Poseidon  само в идеални условия – ако на стотици километри няма други кораби, които да създават акустични полета. При това съвременната хидроакустичната система, която притежава „Варшавянка“ и позволява да забележи противника на няколко пъти по-голямо разстояние, отколкото той нея. И да го унищожи с някоя от съвършенните си крилати ракети „Калибър“.

Специализираната американска медия The National Interest високо оценява подводниците от типа „Варшавянка“ (в класацията на НАТО те се водят под наименованието Kilo-II). Става дума за трето поколение големи дизел-електрически подводници, които притежават руските ВМС. За една от тях – „Волхов“, предназначена за Тихоокеанският флот на Русия медията отбелязва, че е въоръжена с наистина „впечатляващо оръжие“ – крилати ракети Kalibr-PL, които се изстрелват от торпедни тръби в потопено положение на подводницата. Освен това притежава свръх модерни сонари, радарни и комуникационни системи. Това са  едни от най-тихите подводници в света, подчертава The National Interest.

Русия разполага с няколко подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“ (името идва от времето, когато експортни варианти на този тип подводници се е планирало да бъдат продавани на държави от Варшавския договор). От тях 6 вече са включени в състава на Черноморския флот на руските ВМС. Други шест са предназначени за нейният Тихоокеански флот. Първите две подводници – „Петропавловск-Камчатский“  и „Волхов“ вече са му предадени, продължава строителството на третата и четвъртата – „Магадан“ и „Уфа“. А тази година ще започне работата по петата и шестата подводници, които да постъпят в Тихоокеанския флот не по-късно от 2024 г.

Подводниците от типа „Варшавянка“са предназначени за унищожаване на плавателни средства и обекти на противника на сушата. Дълги са около 74 метра, широки са около 10 метра и могат да се потапят на дълбочина до 300 метра. В състояние са да плават автономно в продължение на 45 денонощия. Екипажът им е от 52 души. Въоръжени са освен с крилати ракети „Калибър“ (с далечина на полета до 2500 км), с торпеда,  мини. При строителството им са използвани специални шумопоглъщащи елементи. За тяхната безшумност допринасят още електрическия двигател и специалната конструкция на техния корпус.

https://i0.wp.com/www.korabel.ru/filemanager/IMAGES/0/87/87390.jpg?w=640&ssl=1

А през следващата година в руския военно-морски флот се очаква да постъпят  най-новите дизел-електрически подводници от проекта 677 „Лада“. Те ще са най-съвремените и перспективни руски неатомни субмарини. Неголеми по размер, но мощно въоръжени – с високоточно оръжие, с крилати ракети „Калибър“, торпеда, мини и др. Това ще им позволява да унищожават подводници и кораби, обекти на брега, да транспортират командоси, да поставят минни заграждения и пр. Те ще са още по-безшумни от „Варшавянките“ и  незабележими за хидролокатори. На практика ще е почти невъзможно подводниците „Лада“ да бъдат засичани и да бъде  определян маршрута им.