Безцеремонно и нагло манипулират историята

Безцеремонно и нагло манипулират историята

https://i0.wp.com/images11.domashnyochag.ru/upload/img_cache/db3/db3920eb409f87796b7a824d85bc1618_ce_880x630x0x0_cropped_1332x954.jpg?w=640&ssl=1

Живеем във време, когато всичко се фалшифицира – от дрехи до история. Хората, които го вършат – за пари, естествено, го правят не просто спокойно, а безцеремонно и цинично. И без дори да се изчервяват.

От средата на миналата година досега манипулаторите на масовото съзнание са взели на прицел един значим за човечеството юбилей – 75-годишнината от разгрома и капитулацията на нацистка Германия. Задачата е да се принизи ролята на Съветския съюз и съответно да се хипертрофира приноса на Запада в този процес. Парадоксът е, че в тази агресивна пропагандна кампания, дирижирана от САЩ и Великобритания, много активно се включиха и родни управляващи. По ирония на съдбата в коридорите на властта днес у нас се оказаха твърде много хора, не само русофобски ориентирани, но и определено невежи. Това, обаче, не им пречи заедно с обслужващите ги „независими и демократични“ медии, да влагат  колосална енергия и финансови ресурси за да ни лъжат. За съжаление, техните действия не са лишени от резултати, особено сред младите хора. Все повече са тези сред тях, които дори не знаят, че е имало Втора световна война или кои държави са воювали в нея. А сред що годе ориентираните властва представата: САЩ и Великобритания са освободили света от нацизма!

С хора, съзнанието на които е тотално промито от пропагандата, не си струва да се спори. Но се намират и други, които искрено се опитват да се ориентират в информационното цунами, което сега се вихри около 75-годишният юбилей от победата над фашизма. С тях искам да споделя интересна публикация, на която попаднах. Тя е написана от американският журналист и писател Ерик Марголис, а е  публикувана в изданието на Фондацията за стратегическа култура (Strategic Culture Foundation – SCF). Както той сам изтъква, да я напише са го мотивирали думи на президента Доналд Тръмп, който е казал: САЩ и Великобритания са спечелили Втората световна война. Това е безсрамна лъжа и изкривяване на историческите факти, заявява Ерик Марголис. Той припомня, че днес много американци и канадци искрено вярват под влияние на тамошната пропаганда, че техните страни са спечелили войната в Европа. Те не признават факта, че решаваща роля за победата над нацизма има точно Съветският съюз.

Но Ерик Марголис с аргументи доказва: не Запада, а Съветският съюз победи Германия във Втората световна война. При управлението на Адолф Хитлер Германия е мобилизирала колосални ресурси за завладяване ва огромната територия на Съветския съюз. Освен 507-те немски дивизии, в подкрепа на фашистка Германия са се включили и 100 дивизии от държави като Белгия, Холандия, Италия, Румъния, Унгария, Финландия, Испания…

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/originals/17/e7/74/17e774fcc3e3bbdcea8aeb40b1ddd13b.jpg?w=640&ssl=1

И не войските на Запада, а съветската армия унищожи 77000 военни самолета на противника, 48000 танка и друга бронетехника и нанесе до 80 на сто от загубите на хитлеристите във Втората световна война. Съветският съюз понесе и най-големите щети от вероломното нападение  на Германия – разрушени бяха 1710 съветски града, 70000 села, 32000 промишлени предприятия, 2000 колхоза… В Съветския съюз хитлеристите унищожават над 84000 училища, 43000 библиотеки, над 65000 километра релсов път на железници и т.н. Общите загуби на страната за периода 1941-1945 г. са близо 27 милиона души. От тях 10 милиона са били съветски военнослужещи – убити или изчезнали без вест.

Ерик Марголис ни предлага да направим сравнение на тази цифра с количеството загинали американци във Втората световна война: 139000 души. През април 1944 г. Хитлер е държал на Източния фронт 214 дивизии, които са се опитвали да задържат настъплението на съветските войски. Всеки 5 от 6 немски танка е воювал срещу съветската армия. На Западният фронт е имало едва 60 немски дивизии, но всички те не са били боеспособни. Когато американски, британски и канадски войски десантират в Нормандия през юни 1944 г. (четири години след като е започнала войната!), те срещат обезкръвени, омаломощени от съветската армия немски войски. Те са имали остър недостиг от хора, танкове, артилерия,  боеприпаси, бензин… Военният блок начело с американците е бил с абсолютно превъзходство във въздуха – както танковете и камионите, така и немските самолети не са могли да се движат заради липса на гориво. При това основната част от немските самолети и пилоти вече е била унищожена от съветската армия.

За Ерик Марголис следва да се признае огромният принос на Съветския съюз за победата над нацизма. Именно доблестната съветска армия победи нацистка Германия и спаси живота на много американци, британци, канадци, обобщава автора.

Мечтаещите да заграбят богатствата, разположени на огромната руска територия, никога няма де свършат. И тъй като всички войни започват най-напред в умовете на хората, безцеремонно и агресивно се фалшифицират и скриват факти. Като този, че светът бе освободен от фашизма благодарение на колосалните усилия и жертви най-вече на съветските хора. А не на Запада, който винаги го е интересувало единствено плячката.

Пример за това е  подготвената по заповед на британския премиер Уинстън Чърчил военна операция, наречена „Немислимо“. На 1 юли 1945 г.  47 английски и американски дивизии,  е трябвало вероломно да нападнат Съветския съюз. Към тях се е планирало да се присъединят и  12 немски дивизии, които „съюзниците“ са държали неразформировани в Шлезвиг-Холщайн – най-северната от 16-те федерални провинции на Германия. Те всеки ден са били тренирани от британски инструктори – подготвяли са ги за войната срещу СССР. Англосаксите са планирали напълно да унищожат Москва, Ленинград, Владивосток, Мурманск и други руски градове. Точно, както преди това са ликвидирали Хамбург, Дрезден, Токио… Да не бъде осъществен пъкления план на Запада, за който своевременно е узнало и съветското военно разузнаване,  е попречило превземането на Берлин от съветските войски. То е показало реалната мощ на Червената армия.  А също и необходимостта СССР да унищожи Квантунската армия в Далечния изток, за да бъде осигурена победата над Япония. Започването на Третата световна война е било възпрепятствано и от тогавашното обществено мнение на Запад, което е било изключително позитивно настроено към Съветския съюз.

https://i0.wp.com/martvestnik.ru/wp-content/uploads/2020/06/s1200-1-3.jpg?w=640&ssl=1

Чешкият журналист и убеден антифашист Юлиус Фучик (1903-1943) е активен участник в съпротивата по време на немската окупация на родината му. През април 1942 г. е арестуван от Гестапо – тайната държавна полиция на фашистка Германия. Жестоко е изтезаван и убит на 8 септември 1943 г. Докато е в затвора на Гестапо той написва книгата „Репортаж с примка на шията“, която досега е преведена на над 80 езика. В нея той отправя своето знаменито послание към хората, които ще живеят в бъдеще: „Хора, обичах ви. Бдете!“

Да се подценява това, което днес родни и западни русофоби вършат с изкривяване на истината за разгрома на нацизма означава да се примирим с реалната опасност от неговото възраждане. Ето защо посланието на Юлиус Фучик и днес звучи също така актуално, както преди повече от 75 години.