Безпомощна ли е медицината пред Ковид-19?

Безпомощна ли е медицината пред Ковид-19?

https://i0.wp.com/ukranews.com/upload/news/2020/01/30/5e333b89d6cdd-epfefmqwkaiuoll_1200.jpg?w=640&ssl=1

Паниката около сагата с коронавируса отново расте. Властите у нас продължават да издават доста странни наредби. Първо ни съобщават, че с маски трябва да сме непрекъснато и навсякъде. Но броени часове по-късно следва ново разпореждане: да сме с маски, но не навсякъде. Поредно свидетелство за управленчески хаос, безпомощност и недостиг на знания.

Но в интерес на истината в света на пандемията и медицината продължават да се случват неща, които основателно тревожат много хора. Така Световната здравна организация обяви, че четири от най-популярните препарати, използвани сега срещу коронавируса у нас и по света, са напълно безполезни – те просто не помагат при заразяване. И широко рекламирания ремдесивир нито намалява смъртността при пациенти, нито пък допринася за тяхното оздравяване. Другите три масово прилагани лекарства за лечение от коронавирус – хидроксихлорохин, липонавир/ритонавир и интерферон, също не оказват положително влияние при пациенти с Ковид-19. За това ни информира сайта на Световната здравна организация.

И в реномираното медицинско издание – The Lancet Journal, са публикувани резултати от британско изследване. Те сочат: използваните за лечение на СПИН лекарства липонавир/ритонавир не намаляват смъртността, нито пък ускоряват оздравяването от Ковид-19. Същото се отнася и до хидроксихлорохин, който продължава да се ползва в много държави и у нас.

Медиците разчитат при лечението на коронавирусна инфекция и на още едно средство: преливане на кръв от вече преболедували го хора. Като реакция на вируса в кръвта на човека се изработват антитела. Но експерти от Канада установиха, че те много бързо изчезват и ако своевременно не бъде взета кръв от оздравели от Ковид-19, то биоматериалът се оказва безполезен. Резултатите от тяхното проучване са публикувани на сайта на Американското дружество по хематология (от гр.  heima – кръв, наука, която се занимава с всичко свързано с кръвта).

Другата стряскаща новина е, че Националната агенция на Бразилия по контрол на здравето (Anvisa) съобщава за смъртта на участник в изпитанията на ваксината, разработвана от компанията AstraZeneca. Но причината за смъртта не се разкрива – „от съображения за етика и конфиденциалност“. AstraZeneca е една от най-крупните фармацевтични компании в света. Образувана е от сливане през 1999 г. на британската Zeneca Group Plc и шведската  Astra AB.

https://i0.wp.com/navigato.ru/content/news/image22370.jpg?w=640&ssl=1

Впрочем немският всекидневник  Das Handelsblatt отбелязва, че е възможно да има проблем и с руската ваксина „Спутник V“: руският депутат  Валерий Гартуш, участвал в третата фаза на изпитанията,  е получил положителен тест на коронавирус. Но медията коректно подчертава, че е възможно той да е един от десете хиляди от общо 40000 доброволци, на които вместо ваксина е въведено плацебо (от лат. placebo – трябва да угаждам, симулация на медицинска интервенция, лъжливо лечение). С други думи на него е възможно въобще да не е била поставяна ваксината „Спутник V“.

Впрочем интересът към първата в света ваксина против коронавирус – „Спутник V“, продължава да расте в света, въпреки все по-яростната кампания, водена на Запад за нейното дискредитиране. Тя ще бъде произвеждана в Индия, Бразилия, Южна Корея и Китай, съобщава Кирил Дмитриев – ръководител на Руският фонд за директни инвестиции. Заявки за закупуване на „Спутник V“ Русия вече е получила от над 20 държави – общо исканията са за над един милиард дози.

От декември т.г. руските производители на „Спутник V“ планират да изработват по около 6 милиона дози на месец, но очакванията им са още през пролетта да  достигнат обем на производство от над 15 милиона дози на месец. Александър Гинцбург – директор на Националният изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф.Гамалеи“ споделя, че това количество ще е достатъчно да бъдат ваксинирани за една година около 70 на сто от гражданите на Русия. А това е прагът необходим за да стане инфекцията вече управляема.

Русия регистрира и още една ваксина против коронавирус – „ЭпиВакКорона”. Тя е създадена от новосибирският научен център „Вектор“ и първите 60000 дози от нея много скоро ще бъдат произведени. А в процес на завършване е и трета руска ваксина: здравното министерство на страната  разреши на Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати „М.П.Чумаков“, да проведе клинични изпитания на своя ваксина против коронавирусната инфекция. Центърът, който е към Руската академия на науките, е признат лидер в областта на медицинската вирусология, молекулярната биилогия на вируси, имунологията, в разработването на съвремени методи за диагностика и профилактика на вирусни инфекции.

https://i0.wp.com/static.360tv.ru/media/images/articles/crops/d8614642-8585-4b0b-b9bf-5d451ee318d6/crop_921_518.jpg?w=640&ssl=1

Според наблюдатели сега в света се провеждат над 1600 тестирания на различни варианти за лечение на коронавирусна инфекция. На различен етап на клинични изпитания се намират и над 240 ваксини против Ковид-19. Но хапче или инжекция, която незабавно да удовлетвори очакванията ни да забравим за пандемията и се върнем в предишния си начин на живот, няма. А и дори да бъдат изнамерени подобни „вълшебни“ препарати, универсални за малки и големи, за да се произведат те се иска и технологично време. Ще са необходими не само месеци, но и години, за да достигнат до нас, простосмъртните.

Затова да разчитаме на тях не е най-доброто решение – нито  фармацевтите, нито лекарите са всесилни. Ето защо в наш интерес е да водим начин на живот, който няма да изтощава, а ще зарежда и презарежда организма ни с нужната му мощ и енергия.  И ще ни държи далеч от симпатягите в бели престилки. Това нито е сложно, нито е скъпо. Достатъчно е да изключим от храната си вредните продукти, натрапвани ни денонощно от рекламата. Да не пушим и да спрем употребата на алкохол – поне докато премине пандемията. Да  внимаваме с кой общуваме, да поддържаме личната си хигиена. Естествено, физически да се натоварваме всеки ден. Следваме ли тези простички правила дори и да ни навести  (недай си Боже!) коварният вирус, той бързо ще ни напусне – няма да му хареса това, което ще се срещне вътре в нас.

Просто защото ще бъдем  здрави.