Безплатен, но отличен лек за здраве и дълъг живот

Безплатен, но отличен лек за здраве и дълъг живот

https://i0.wp.com/news-rbk.ru/uploads/posts/2019-08/15656988041nesbalansirovannoe-pitanie-obvinili-v-22-protsentah-smertej-v-2017-godu.jpeg?w=640&ssl=1

За неговите уникални възможности да ни прави жизнени и енергични са знаели още древните ни предшественици. Бащата на медицината – Хипократ, преди повече от две хиляди години ще го нарече най-великият природен лечител. На него той му е помогнал да доживее до 90 години  – във време, когато  тази възраст се е смятала за недостижима за човека. Фармацевтичната индустрия не е съществувала, нямало ги е и купищата лекарства, които днес се продават едва ли не на всеки ъгъл. Но Хипократ успешно е лекувал заболели свои съвременици, активно прилагайки точно него: гладуването.

Днес учени от различни престижни университети, институти и лаборатории непрекъснато намират доказателства за буквално вълшебните ефекти, които глада оказва на организма ни. Медиите New Atlas и MedicalXpress ни информират за резултатите от нови изследвания, които потвърждават проникновението на Хипократ. Оказва се, че редовните разтоварващи дни в продължение на няколко години изключително добре влияят на здравето на човека!

В Институтът по здравеопазване на сърцето  (Intermountain Healthcare Heart Institute) в  Солт Лейк Сити – столицата на щата Юта, САЩ, са наблюдавали над 2000 пациенти в продължение на няколко години. Сред тях са били и 389 души, привърженици на религиозното течение мормонство, което изисква да гладуваш до 24 часа през първата неделя на всеки месец. Оказало се, че точно сред  тях смъртността е с 45 на сто по-ниска от тези, които не са гладували. Бенджамин Хорн – един от членовете на екипа, работещ по този проект е убеден: редовното гладуване има много добри здравословни ефекти и обуславя по-дълъг живот.

Заедно с това учените са оценили и влиянието на гладуването върху риска от сърдечна недостатъчност – най-големият проблем в кардиологията. Така са установили, че ако човек гладува поне веднъж в месеца, то опасността да получи това заболяване, свързано с влошено  качество на живот, а и с висока смъртност,  намалява със 71 на сто!  

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/2104476/b8da6052-b6ec-4af1-97db-6221e1f2441d/s1200?webp=false

Според учените ползата от часовете, през които човек гладува не е еднократна, а се натрупва (акумулира). Това дава възможност да се активират много полезни за здравето му биологични механизми в неговия организъм. Главният извод от тези две проучвания е: дори човек да гладува само веднъж в месеца, това намалява риска от сърдечна недостатъчност и увеличава продължителността на неговия живот. Опасността  от преждевременна смърт се съкращава почти два пъти!

Учените признават, че ефектите от това са налице, макар все още да не е напълно изяснено как точно глада се отразява на биологичните механизми. Резултатите от тези проучвания са докладвани на научни сесии на  Американската сърдечна асоциация и са публикувани в списание Circulation.

Друго  интересно проучване бе осъществено в Грацкият университет „Карл-Франц“ – вторият най-голям и най-стар университет в Австрия, който се намира в град Грац. Негови учени установиха, че периодичното гладуване намалява равнището на холестерола в кръвта и подобрява работата на цялата сърдечно-съдова система. Установено било, че при тези, които гладуват се забавя и темпа на стареене на организма им. В хода на изследването учените са наблюдавали внимателно и за състоянието на костите, имунната система, количеството на червените кръвни клетки (еритроцити – те пренасят кислород от белите дробове до тъканите и обратно изнасят въглеродния диоксид от тях до белите дробове), но не са открили някакви странични и негативни ефекти от отказа от храна.

Установено е, че когато периодично гладуваме ние предлагаме мощна защита на цялата ни имунна система. Благодарение на глада се самовъзстановяват и увредени нейни съставки. Намалява рискът от  онкологични заболявания, укрепва се сърцето ни, ускорява се метаболизма и изгарянето на мазнини в тялото ни – ние се освобождаваме от излишни килограми. Не само се понижава темпото на нашето стареене – като стимулира възстановяването на стволови клетки, гладуването реално ни и подмладява!

https://i0.wp.com/www.theepochtimes.com/assets/uploads/2015/05/05/iStock_000027663162_Large.jpg?w=640&ssl=1

Самият аз от няколко десетилетия гладувам по 24 часа в началото на всяка нова седмица. Ако случайно усетя някакво неразположение, просто преставам да се храня за едно денонощие. Убеден съм, че ако потърся за него помощ от лекар, най-вероятно ще изляза от кабинета му с рецепта в ръка. Според мен не са малко и хората в бели престилки, които дори не познават възможностите на гладуването. Най-вероятно те не се и изучават в медицинските университети днес. Допускам и друга причина да се игнорира глада като алтернатива за лечение – та той не обещава комисионни за изписани лекарства…

Не съм дипломиран лекар, но здравият разум ми подсказва: гладуването може да ми спести всички онези странични вреди, които съпровождат приемането на каквито и да са продукти на фармацевтичната индустрия. В архивът си пазя истории на хора, които наистина са си върнали благодарение на него радостта от живота, дори и да са имали страховити заболявания. Напълно безплатно, бързо и ефективно то наистина е в състояние да се справи с множество заболявания. Но най-вече да ни предпази от тях.

Хипократ отново се оказва прав: гладуването наистина е велик природен лечител!