Бавно, но сигурно те увреждат здравето на децата ни

Бавно, но сигурно те увреждат здравето на децата ни

https://i0.wp.com/srcyrl.china-shishacharcoal.com/Content/upload/2019454778/201903110953116887185.jpg?w=640

Наргилетата станаха модни в последното десетилетие. Благодарение на умели маркетингови трикове производители и търговци пристрастяват децата ни към тях. По данни на Световната здравна организация България е в първата петица от 42 държави по относителен дял деца (между 11 и 14 години), които пушат наргиле поне веднъж седмично. Но в групата на15-годишните сме на второ място. Данните са за периода 2013-2014 г., но не бих се изненадал, ако за изминалите пет години вече не сме се настанили устойчиво и на първото място в тази класация.

Предлагането води до търсене, а то – до още по-голямо нарастване на предлагането. Услужливи търговци доставят за разширяващия се пазар всевъзможни марки наргилета, тютюни, въглени, маркучи, котлони, чашки (глави), мундщуци и други аксесоари за пушене и у дома. Естествено, в духа на дигиталното ни време може да си ги закупиш и онлайн – дори един бегъл поглед към предложенията  сочи, че наргилетата вървят от 95 до над 360 лева. И се харчат.

Не се и съмнявам, че ревностен поклонник на наргилето възмутено ще зареже публикацията ми, след като види тези няколко реда. А напразно – ако я прочете докрай би си спестил сериозни неприятности в недалечно бъдеще. Признавам си, че ми е необяснима поначало страстта към наргилето – допускам тя да е свързана с някакво удоволствие, което аз като върл противник на пушенето в различните му варианти, не познавам. Но за сметка на това проявявам от много години интерес към всичко, свързано със здравето. Включително и към всевъзможните опасности, които по някакъв начин го застрашават.

Ето защо ме заинтригуваха резултатите от проучване, осъществено от учени от Калифорнийският университет. Те са публикувани в авторитетното научно списание American Journal of Cardiology. Експертите са установили, че вредите от консумация на наргиле по нищо не се различават и са напълно идентични с пушенето на обикновени цигари. Или другояче казано наргилето е изключително опасно за здравето на човека. Само един сеанс на пушене на наргиле от около половин час, увеличава честотата на сърдечните съкращения на 16 удара в минута и незабавно вдига кръвното налягане. Но масова практика е сесията с наргиле да продължава и няколко часа. А това повишава нивото на никотина и други токсини, които се абсорбират в организма на пушещите го.

https://i0.wp.com/gazeta-pedagogov.ru/wp-content/uploads/2019/07/pravitelstvo-podderzhalo-zakonoproekt-kotoryj-priravnyaet-vejpy-i-kalyany-k-sigaretam-1024x696.jpg?resize=640%2C435&ssl=1

Освен това употребата на наргиле увеличава артериалната твърдост. А сковаването на артериите и аортата са важни признаци за прогресиране на хипертонията. На свой ред тя пък увеличава риска от сърдечни пристъпи, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.  Държа да отбележа, че това е първото проучване, което специално изследва ефектите на тютюнопушенето на наргилета върху сковаването на артериите.

Учените са убедени: разпространените мнения за по-малката вреда на пушенето на наргиле не съответстват въобще на реалността. В тютюнът, който се използва при тях, се съдържат изкуствени химически вещества, които могат да нанесат още по-големи вреди на здравето на човека.

Един от основните проблеми при наргилето е фактът, че тютюна е обогатен с аромати на плодове, бонбони, алкохол и пр. Точно това привлича деца и млади хора към него и го прави по-популярно от пушенето на цигари. Проучвания сочат, че в САЩ повече от половината млади пушачи (между 18 и 24 г.) употребяват наргилета. Във Великобритания те са два пъти по-популярни от класическия тютюн. Особено тревожен е факта, че децата и младите хора са убедени: наргилето е далеч по-безвредно отколкото пушенето на цигари.

Но точно то заплашва здравето им и то не само със сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че пушещите го получават и свръхвисоки дози от  производния на никотина нитрозамин кетон (ННК). Става дума за мощен канцероген, който способства за развитие у пушещите на рак на дробовете, гърлото и други органи. Признат е за опасен мутаген – фактор, който увеличава честотата на негативните промени в организма на генетично равнище, което също води до образуване на злокачествени тумори в организма. Така изследване, осъществено от специалисти по биохимия на Сеулския университет показват връзка между ННК и повишения риск от развитие на рак на гърдата.

https://i0.wp.com/s00.yaplakal.com/pics/pics_original/5/9/2/9840295.jpg?w=640&ssl=1

Учени от Медицинското училище в Брайтън и Съсекс предупреждават, че пушенето на наргиле значително увеличава риска от диабет и затлъстяване и е много по-вредно от изпушването на пакет цигари.

Не по-малко опасен е и въглеродният оксид от въглените, които се използват при наргилетата. Проучвания в Холандия сочат, че дори малки количества от него блокират предаването на кислород от тъканите, което отрицателно се отразява на двигателните и познавателните функции на пушещия.

В сравнение с пушенето на цигари при един сеанс пушене на наргиле в тялото на човека постъпва много повече вългероден оксид – толкова, колкото от консумацията на 12 цигари. Глицеринът, който се изработва в процеса на пушенето при нагряване образува алдехиди – потенциални канцерогени. Особено опасни са  ултра фините частици – тези с диаметър по-малък от 100 нанометра. Те се отделят в изобилие в процеса на пушенето на наргиле и са в състояние да достигнат много надълбоко в белите ни дробове. Така например, като  причина за смъртта на канадският рапър Дрейк  се посочва неговата страст към наргилето.

В дима на наргилето има още  соли на тежки метали, берилий, хром, кобалт, никел и други токсични и вредни химикали. Включително бензен – много опасен канцероген. Дори след като преминат през водния филтър съдържанието им в дима многократно надхвърля това, което има в цигарения дим.

Пушенето на наргиле е далеч по-опасно от това на цигари и защото трае минимум половин час. А това означава, че организма на човека е подложен и на продължително вредно въздействие.

По време на пушенето на наргиле има и сериозен риск от заразяване с хепатит, туберколоза, херпес и др. Причината е, че е невъзможно да се намери заведение, в което да се дезинфекцират оптимално съставните части на наргилето. Човек няма  как да знае що за хора са пушили преди него, след като то му е предложено в кръчмата или бара. Но може да е сигурен, че ако те са носители на някакво заразяване, то вероятността и той да се разболее от него съвсем не е малка.

https://i0.wp.com/media.nbclosangeles.com/images/1200*675/GettyImages-56623005.jpg?w=640&ssl=1

Бих могъл да продължа с подобни проучвания, които сочат рисковете, свързани с пушенето на наргиле. Истината е, че то е толкова вредно за организма, особено на децата и младите хора, колкото и пушенето на обикновени и електронни цигари.

Това, че наргилето е по-малко опасно е лъжа, измислена от т.н. специалисти по интегрирани маркетингови комуникации за техни клиенти – производители и търговци на наргилета. Рекламните им кампании, насочени най-вече към деца и млади хора настойчиво им внушават, че се филтрира дима и така се намаляват токсините. Пак маркетолозите са се сетили да представят пушенето на наргиле, като възможно най-приятно прекарване на времето в също така приятна компания.

Но няма защо да им се сърдим – това е същността на тяхната работа, която те сами са си избрали да я вършат: да ни мамят. А дали ще пушим наргиле и ще подлагаме на смъртоносна опасност здравето си, това тях въобще не ги интересува.

Просто защото то си е единствено наш проблем.