А ще бъдат ли защитени правата на нас – „цис“ хората?

А ще бъдат ли защитени правата на нас – „цис“ хората?

Трансгендер-штангистка Лорел Хаббард в финале женской тяжелой атлетики в Голд-Косте, Австралия

Преди две години популярната американска медия ABC News, собственик на която е Disney Media Networks на компанията The Walt Disney, разказа любопитна история. Тя се е случила в Кънектикът – най-южният щат в региона Нова Англия (САЩ). Там  тинейджърите Тери Милър и Андрая Аудууд се класирали на първо и второ място в надпреварата на 100 метра на финала на Държавното отворено първенство за ученици. И, естествено, взели най-големите награди, предвидени за момичета.

Това силно ядосало много родители: оказало се, че Тери и Андрая са всъщност трансджендъри – родени са мъже, но са се самоопределили  като жени. Правилата там позволяват на учениците да се състезават въз основа на пола, с който те сами се определят. Много родители са протестирали, че това не е честно – та в сравнение с момичетата, трансджендърите са по-силни физически. ABC News цитира спринтьорката Селина Соул, за която случващото се е несправедливо спрямо момичетата, които са тренирали дълго и усилено, за да се класират за тези състезания. „Този тип момичета просто влизат и бият всички ни“ споделя обидено Селина пред медията.

Определено тази история привлече вниманието на много американци – видеото от пресичането на Тери на финалната линия в шампионата незабавно бе коментирано от над 120000 души. ABC News привежда мнението на зрител, изразено в  Twitter, според който момичетата определено са били измамени. Той е убеден, че „отричащите науката са позволили на две момчета да откраднат онова, за което момичетата са се трудели толкова усилено“. Много американци тогава призоваваха ученичките да бойкотират състезанията, докато правилата не бъдат променени. Особено, след като разбраха, че преди Тери и Андрая да „сменят пола си“ те не са попадали дори в първата десетка на състезания. Станали са победители, след като са решили, че са от другия пол – законите на щата  позволяват подобни действия.

PHOTO: Parents in Connecticut were outraged after a transgender student took home the top prize in this year's state championship.

Но за либералите в Америка, а и в други англоезични страни, достатъчно е човек да прецени (при това независимо от неговата възраст  – може да го направи и на 5-6 годинки!), че биологичният му пол не съоотвества на нагласата му. И ако тя е  жена да се обяви за мъж, а ако е мъж за – жена. Всички останали са длъжни да приемат избора на противоположен пол. Достатъчно е да се смени името и „той“ се превръща в „тя“, а „тя“ в „той“.

Проблемът е, че преобладаващата част от медиите, които форматират мисленето на хората,  не  са на страната на „цисджендърите“. С това понятие  (от англ. Cisgender, често се използва съкратеното “цис“) на Запад наричат хората, чието усещане за собствения им пол съответства на този, установен при раждането им. Терминът е дума, противоположна (антоним) на трансджендър. И, ако несъгласен с трансдежендърната апологетика, агресивно натрапвана от либералите, се опита да оспорва участието на мъже, които имат усещането за жени в състезания за жени, то либералите се нахвърлят като хиени върху него. Когато знаменитата тенисистка Мартина Навратилова, която при това е и лесбийка,  нарече подобна практика нечестна, тя бе подложена незабавно на унищожителна атака от страна на либералите.

Но това, че не те, а цисджендърите са прави, когато твърдят, че е некоректно мъже да се състезават с жени, показва ново изследване, резултатите от което публикува British Journal of Sports Medicine. То сочи, че трансджендърите-жени съхраняват предимствата си в спортни състезания най-малко година, след като са били на хормонална терапия.

Дан Ейвъри разказва в американската медия NBC News за водещият автор на това изследване – д-р Тимъти Робъртс, педиатър и директор на програма за обучение на юноши в  Канзас Сити, Мисури. Той се е заинтересувал от темата, когато е работил в клиника за летци от военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, които са сменяли пола си. Поставил си за цел да изучи техните спортни постижения. Робъртс и още двама негови колеги са анлизирали данни за 29 транссексуални мъже и 46 транссексуални жени за периода от 2013 до 2018 г. Оценката за годност на ВВС включва определен брой лицеви опори, правени за минута и времето, необходимо за бягане на разстояние от 1,5 мили. Оказало се, че през първите две години след започване на приема на хормони мъжете, сменили пола си, са успели да правят с 10 на сто повече лицеви опори в сравнение с колегите си жени. И с 12 на сто те са били по-бързи от тях при бягане на 1,5 мили.

Впрочем през октомври миналата година Световната лига по ръгби стана първият международен спортен орган, който забрани на трансджендъри-мъже да играят в женската лига. Мотивът бе, че има рискове за здравето на останалите играчи.

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u12/photoB4B9/20879306617-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Спомних си всичко това, когато прочетох, че сред първите 17 особено важни указа, които новият американски президент Джо Байдън е подписал веднага след своята инаугурация, е и този за защита на трансджендърите и на хората с различна сексуална ориентация. Съгласно него занапред американските държавни училища са длъжни да се отнасят към родените биологично мъже като към жени, ако те се самоидентифицират като такива. В женските спортни отбори на тази страна вече имат право да се включват мъже, самоопределящи се като жени. И е без значение, че те имат биологични преимущества, като сила, издръжливост и др. Естествено, те имат правото да ползват съблекалните и тоалетните, досега предназначени само за момичета. Те ще могат да претендират за женски спортни стипендии, каквито има в американските университети. Министерството на образованието в САЩ е задължено да осигури изпълнението на указа и да изключи всякаква възможност от неговото нарушение. Държавно училище, което си позволи да оспорва участието на мъже, които имат усещане, че са жени в състезания за жени, ще бъде лишено веднага от финансиране.

Оказва се, че равенството между мъжете и жените, за което от десетилетия се борят представителки на „слабия пол“, е илюзорно. Мъжете отново ще са победители над жените – за това е достатъчно те да заяват, че са жени. И освен всичко друго ще могат да ползват съблекалните и тоалетните, досега предоставяни само на жени.

Здравият разум подсказва, че хората-цис, а не либералите са прави: като антропологичен тип мъжете са по-едри и по-силни от жените. Затова имат далеч по-големи шансове да ги побеждават при състезания. И е напълно справедливо мъжете да се съревновават с мъже, а жените с жени.

Но за либералите подобен аргумент не действа – за тях далеч по-важно е правата на микроскопичната общност от трансджендъри да бъдат защитени. И така да се демонстрира изключителната демократичност на САЩ и Запада пред останалия „туземен“ свят.

А за нас – хората „цис“, случващото се в далечна Америка е доказателство, че на нейният кръстоносен поход, изцяло подкрепян най-вече от Великобритания срещу семейството, любовта между мъжа и жената и възможността на децата да наричат родителите си „татко“ и „мама“, е даден старт!