А тя не се вълнува за размера на пенсията си: 2 част

А тя не се вълнува за размера на пенсията си: 2 част

Ингебор се появява на борсата, когато е навършила 75 г. Преди това е била домакиня, възпитавала е децата си. За тази удивителна промяна в съдбата и неволно допринася нейния съпруг. Той работел като счетоводител и непрекъснато я упреквал, че тя е твърде глупава, за да изкара дори една марка.
Мъжът и умира, като и оставя в наследство малко ценни книжа – хиляда акции на концерна VEBA, които по онова време стрували около 40000 марки. Не и завиждайте – за стандарта на Германия това е смешна сума.
Ингебор – бедна вдовица с мизерна пенсия, нямала голям избор. Единственият и шанс да се справи с растящите цени били тези акции. И точно те станали нейния стартов капитал: тя ги продала, а с получените пари купила други ценни книжа. През 1997 г. състоянието и се увеличило със 100 процента, през следващата година – със 130 процента. Когато е на 83 години тя вече е превърнала стартовия си капитал от 40000 евра в 500000 евра. Две години по-късно – за своя юбилей, Ингебор вече е спечелила над един милион евра на фондовата борса!
Специално искам да подчертая, че Ингебор няма икономическо образование. Тя не може да работи с компютър. За нейно щастие тя не следи и сложните прогнози за движението на акциите, различните екстраполации и прочее дивотии, с които разни тарикати, определящи се като “финансови консултанти”, омагьосват наивни клиенти, за да им изпразнят джобовете.
Главният източник на информация за Ингебор е икономическата страница на местния вестник. Тя сама си разработва система по която инвестира, а състоянието, с което днес разполага доказва ефективността и.


Ингебор не влага пари в инвестиционни фондове, нито в банкови програми. Тя просто купува и продава акции. С парите от наследените от съпруга си акции купува други акции – на банките IKB и Commerzbank. Изчаква да се увеличи цената им и ги продава отново. Следва простото и затова велико правило: купуваш, когато акциите са евтини и продаваш щом поскъпнат. С получените пари купуваш нови акции.
Ингебор признава, че купува акции само на банки – те имат колосални средства. Само доходите им от обслужване на сметките на клиенти растат всяка година. Това им позволява да изплащат на своите акционери напълно прилични дивиденти. За разлика от предприятията, банките не са толкова силно зависими от колебанията на търсенето и предлагането. От тях избира и нвестира в тези, които са съществували сто и повече години – това означава, че ще ги има в обозримото бъдеще. Влага пари и в нови дъщерни предприятия на същите тези банки – не се притеснява да не загуби, защото всички те се застраховани. И ако нещо се случи застрахователната компания ще и покрие разходите. Това е много важно правило: да се купуват акции само от организации със солидна история.
Ингебор споделя пред журналисти:
– Аз трябва да знам, в какво си влагам парите. За всяка компания имам досие: каква е нейната репутация, печалбата й. И най-важното, което ме интересува – плащат ли те добри дивиденти на своите акционери.
Ингебор разчита и на интуицията й. През юли 1998 г. тя продава своя пакет акции от “известна и надеждна” банка, което развеселило познати и брокери. Само след един месец точно тази банка била отнесена от избухналата криза. Спечелила Ингебор, а брокерите, които се мислели за големи умници и познавачи на финансовите тайни, загубили огромни суми.
Впечатлена от постиженията и нейна племеница и поверява своите скромни спестявания с молба да ги увеличи. И много скоро Ингебор и ги връща с чиста печалба от 100000 евро. Това позволило на момичето за броени месеци да си купи чисто нов дом.


Ингебор е поредното доказателство за преимуществата на жената пред мъжа в полето на креативноста, за които вече писах в сайта. На жените е присъща вглъбеност, интерес към подробностите, които те забелязват, възприемат и анализират несравнимо по-добре от мъжете. Дори, когато виждат определен проблем в неговата цялост, те не губят погледа си от съставящите го елементи. Жената е проницателна, способна е адекватно да оценява различни позиции, да обединява несъвместими на пръв поглед факти. Като добавим към това и нейната интуиция, то става ясно защо тя не просто е открита към нови идеи, но и сама ги генерира и реализира успешно.
Ингебор ни убеждава и в това, че годините са без значение, ако си креативна личност. На почтена възраст, при която повечето и връстници на планетата вече са се предали, тя реализира една от мечтите си: да постигне своя финансова независимост. Всеки ден Ингебор печели по над 10000 долара, а в банковата и сметка има вече над 3 милиона евра! Дамата написа книгата “Борсов детектив”, която се превърна в настолно четиво за всеки немски инвеститор и добави сериозна сума към банковата и сметка. Ингебор изнася лекции, раздава интервюта. Предприемчивата баба дава платени телефонни консултации – учи всеки желаещ, как да прави пари на фондовия пазар.
И едва ли и пука за мизерната пенсия, която Германия и е отредила… Ингебор сама си прави парите, с които може да живее така, както си поиска.