А те ще си купят ли „Спутник V“?

А те ще си купят ли „Спутник V“?

https://i0.wp.com/riabir.ru/wp-content/uploads/2020/02/755802009368746.jpeg?w=640&ssl=1

Световната здравна организация продължава да помрачава настроението ни със съобщения, подобни на това: всяко денонощие около 308000 души в света се заразяват с коронавирус. Общият брой на инфектираните на 17 септември вече е близо 30 милиона и  117000 души, а на починалите приближава милион (946600). В САЩ количеството на заразените с коронавирус скоро ще достигне 7 милиона души, като починалите от него са 201640 души. В тази страна (както и в Бразилия – другата голяма държава на континента) всяко денонощие се поставят по 40000 нови диагнози. Компютърно моделиране, проведено от официалните власти в САЩ показва: към януари 2021 г. числото на умрелите в тази страна от Ковид-19 ще достигне 415000 души, а при песиместичен сценарий – над 600000 души.

На този фон една от надеждите за овладяване на ситуацията е  появата на ефикасна ваксина против Ковид-19. Но САЩ, както и повечето западни държави, не признават вече създадената първа  ваксина – руската „Спутник V“. Те разчитат най-вече на „своята“ –  тази, която се готви да произвежда голямата англо-шведска фармацевтична компания AstraZeneca. И вече са закупили „на зелено“ милиони дози от нея. Само дето има сериозен проблем: шансовете и да се появи на пазара скоро никак не са големи.

Наионалните здравни институти (National Institutes of Health – NIH) са основен орган на американското правителство, който отговаря за изследвания на проблеми в здравеопазването и биомедицината. Включва  27 института и изследователски центъра. Сега тяхното ръководство е „силно загрижено“ от проблемите около ваксината срещу Ковид-19, разработвана от AstraZeneca и Оксфордския университет. За това ни информират Артър Алън и Лиз Сабо в американската медия CNN. Причината са възможни сериозни рискове от необичайни странични ефекти на тази ваксина. У пациент, върху който тя е тестирана, са възникнали проблеми с гръбначният му мозък. Авторите цитират д-р  Авиндра Нат – ръководител на вирусните изследвания в Националния институт за неврологични разстройства и инсулт към NIH, който споделя: надеждите за поява на ваксина се изпаряват, когато възникнат сериозни усложнения. И целият проект може да бъде закрит.

Факт е, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) – административна служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ, вече блокира клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca в Америка. FDA отказва да коментира, кога те ще могат да бъдат проведени – възможно е това да отнеме месеци.

https://i0.wp.com/dela.ru/medianew/img/11-5825376.jpg?w=640&ssl=1

В своят материал Артър Алън и Лиз Сабо подчертават, че много здравни лидери изразяват сега своето разочарование от факта, че AstraZeneca не е публикувала достатъчно информация за здравословния проблем, който я е накарал да прекрати процеса на изследвания във Великобритания. А като отчитат практиката в тази област експерти отбелязват, че те обикновено не се прекратяват заради един-единствен случаи на заболяване, дори ако то е сериозно. Но AstraZeneca ги спря във Великобритания.

От компанията заявяват, че не могат да предоставят повече информация за здравословния проблем, възникнал у пациента след ваксинирането му, защото това би нарушило неговата поверителност. Но не обясняват  как  точно това ще се случи.

Проблемът е, че има твърде много неясноти относно това, което  е възникнало с  пацинта, върху който е тестирана ваксината на  AstraZeneca. Знае се само, че той е получил заболяване на гръбначния си мозък – специалисти предполагат, че става дума за т.н. напречен  (трансверзален) миелит. Д-р  Авиндра Нат призовава компанията откровено и честно да разкаже за възможни усложнения от нейната ваксина, защото, ако тя бъде допусната до пазаара нея ще я получат милиони хора.

На този фон е интересна и друга информация, която дойде от Reuters. Става дума за втората най-голяма в света (след Associated Press) информационна агенция, за която са абонирани над 6500 вестници и над 400 радио и телевизионни станции в повече от 150 държави. Та тази, безспорно много влиятелна медия, цитира Рууд Добер – старши изпълнителен директор на AstraZeneca. Той заявява, че компанията няма да носи отговорност за разработваната от нея ваксина против Ковид-19. Нещо повече: тя вече си е осигурила защита от бъдещи искове от пациенти, евентуално пострадали от всички нейни продукти, свързани с коронавируса. „Ние не можем да рискуваме, ако след четири години ваксината продемонстрира странични ефекти“, заяви Добер. Впрочем нежелание да поемат отговорност за потенциални опасни странични въздействия от своите ваксини заявяват и други глобални фармацевтични корпорации, като Pfizer, Sanofi, Johnson & Johnson…

Излиза, че на фармацевтичните акули на Запад общо взето им дреме дали в бъдеще хората ще имат или не здравословни проблеми благодарение на техни широко рекламирани продукти. Единственото, което ги интересува са милиардите долари печалби, които могат да приберат. Reuters ни напомня, че в САЩ под натиска на фармацевтичното лоби още през 2005 г. е приет т.н. Закон за обществена готовност за извънредни ситуации (PREP). Той осигурява пълен имунитет на компаниите, производители на ваксини, ако впоследствие те покажат опасни за здравето на хората резултати. С други думи този закон защитава не хората, а компаниите, като изключва всякакви съдебни претенции към тях. Не е трудно да се досетим, как те са си го осигурили – като са се разделили с десетки милиони долара, платени на които трябва. Но не са за съжаление, защото много добре са си направили сметката: тази тяхна „инвестиция“ им осигурява впоследствие колосални печалби!

https://i0.wp.com/s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/8/72/755806378016728.jpeg?w=640&ssl=1

Западът, който десетилетия промива мозъците на милиони на планетата с митове за своята изключителност и за „недемократичността“ и „изостаналостта“ на Русия, трудно може да преглътне появата на първата в света нейна ваксина против Ковид-19 – „Спутник V“. А още по-малко пък тя да е успешен негов конкурент. Защото истината е, че все повече държави в света, особено след неуспеха на AstraZeneca, проявяват растящ интерес към руската ваксина. Най-новото доказателство за това е новината, че  Индия ще закупи над сто милиона дози от  „Спутник V“. Това обяснява защо в САЩ дори въведоха санкции срещу нейните създатели.

Дали руските учени наистина са успели да открият ефективна и безопасна ваксина против коварният коронавирус, ще покаже времето. То ще даде отговор и на един друг любопитен въпрос: ще се трансформира ли сегашната русофобска истерия, обзела Запада заради появата на руската ваксина, в лишен от емоции прагматизъм. И в името на спасяването на живота на хиляди свои граждани, заплашени от Ковид-19, западни лидери ще се наредят на опашка.

За да  купуват  „Спутник V“.