А тя не се вълнува за размера на пенсията си: 1 част

А тя не се вълнува за размера на пенсията си: 1 част

Пенсионерите в света имат две възможности: да оцеляват някак с пенсията си при невижданите темпове на инфлация или да правят пари. Знаете какъв е избора на немалка част от нашенските пенсионери – да се оплакват и да не спират да си гледат сапунените сериали по телевизиите.
Но всъщност могат ли и възрастни хора да правят добри пари? О, ако си мислите, че това не ви засяга, защото сте още твърде далеч от средата на 60-те, то се лъжете: точно днешните млади хора вероятно ще имат много по-сериозни проблеми с доходите си, когато им дойде времето за пенсиониране! Доста от тях имат не само неразумен финансов подход (купуват с кредити например), но и се съгласяват работодатели да ги осигуряват върху малка част от парите, които им плащат.
Добре е да помним, че ние, заедно с японците, водим световната класация по застаряващи нации. Групата на японците на възраст под 15 години е най-ниска в света – 13,6 на сто от населението. Непосредствено след тях се нареждаме ние – с 13,8 на сто за същия показател. Това означава, че утре все по-малко хора ще работят и все повече ще са пенсионери. Или все по-проблематично ще е да се намират пари за бъдещите пенсионери.
Определено на сегашните млади хора няма да им хареса това, което ги очаква. Освен, ако са били достатъчно разумни, да си заделят някой и друг милион настрана. Истината е, че огромната част от бъдещите пенсионери ще са много по-бедни от днешните.

Разбира се, не се е родил още такъв балама, който да настоява незабавно и рязко да се намали стандарта му на живот, с който е свикнал, след като се пенсионира. Да си похапва добре, да си пийва напитки, по които си пада, да си купува дрешки, бензин за колата винаги да има, а и в чужбина на курорт да отиде – ей за това става дума.
Единствено хубавото в тази иначе страховита картина е, че възможностите на възрастните хора да си докарват нелоши парички към ниските пенсии никак не са малки. На сайта си тепърва ще разказвам за креативни пенсионери, които за разлика от свои връстници използват главата си да раждат идеи, а не най-вече за гледане на тъпи телевизионни програми.
Десетките години напрегнато трудово всекидневие са подарили на повечето пенсионери безценен опит. Дори и грешките, които са правили, също са тяхно преимущество. С годините изчезват комплексите, човек знае какво може и е уверен в себе си. А и най-после е получил пълната свобода да се разпорежда с дните си – пенсионера сам си е началник. Трябва само добре да помислиш и да намериш своята уникална ниша за правене на пари, която ще те направи финансово независим и ще ти позволи да се радваш пълноценно на живота си.

Ингебор Моц живее в град Гисен, недалече от Франкфурт на Майн (Германия). Когато навърши 85 години тя вече бе истинска звезда не само в родината си, но и в много други страни. Огромната част от жените на нейната възраст едва свързват двата края, а и не се надяват на нещо по-добро в остатъка от живота им. Но Ингебор доказа, че това е една прелестна възраст, в която освен всичко друго можеш да правиш и страшно много пари: в годината на своя юбилей състоянието и надхвърли 1 милион евра!
Не си мислете обаче, че тя е намерила съкровище или е получила наследство. Нищо подобно – само допреди десет години това е била една от немалкото тънещи в мизерия възрастни немкини. Докато, когато е на 75 години, не започва да играе на борсата. Днес това е най-известния и уважаван частен инвеститор в Германия, който демонстрира невероятен професионализъм и интуиция.