А кой ще ни защити от тяхната дезинформация?

А кой ще ни защити от тяхната дезинформация?

Катастрофата, сътворена от некомпетентни, невероятно посредствени, но самовлюбени и нагли управници в европейската общност,  обрича на дълбока мизерия милиони нейни граждани. Много от тях, доскоро живели в относителен комфорт, сега са принудени да се лишават от топлина, светлина, дори и от храна. В Италия например, пицата „Маргарита“ сега е с 30 на сто по-скъпа в сравнение с декември м.г., моцарелата – с 27 на сто, брашното – с 22 на сто и т.н. Над две трети от жителите на Естония все по-трудно свързват двата края – цените на всички хранителни продукти не спират да растат. Стремително пада жизненият стандарт на германци, французи, поляци, скандинавци…

Но това не впечатлява неадекватните недоразумения, които по волята на стремително оглупяващи и манипулирани избиратели са попаднали в коридорите на властта в Евросъюза и у нас. Вместо да се погрижат за овладяване на инфлацията, за подобряване качеството на образованието и здравеопазването, за подкрепа на обикновените хора в тези трудни времена, те арогантно продължават да харчат за глупости милиарди евро от данъците на европейците. С лека ръка ги прахосват, за да е на власт един свръхкорумпиран, авторитарен, с неонацистки уклон режим – този в Украйна. Същевременно продължават с нови, напълно безсмислени санкции да унищожават и последните останали мостове на сътрудничество с Русия. А това е най-сигурната гаранция, че шансове Европа скоро да се върне в добрите времена няма – без евтините и сигурни руски природни ресурси това няма как да се случи.

Поредно доказателство за тоталната некадърност и невежество на лидерите в ЕВросъюза и у нас, е разхищаването на милиони евро за създаване на нов Център за борба с руската манипулация и дезинформация. За него съобщи Жозеп Борел по време на специално организирана конференция за борба с дезинформацията. Според шефа на дипломацията на Евросъюза, в рамките на Европейската служба за външна дейност (the European External Action Service – EEAS) се създава нов Център за събиране и анализ на информация. Неговата задача ще е да следи нейното манипулиране от „чуждестранни участници“ и да координира борбата с това в 27-те държави от ЕС. Особено внимание ще бъде обърнато на работата на хилядите неправителствени организации в Европа и у нас, които комфортно са се настанили на хранилката на Запада. По-конкретно две  ще са основните задачи, които трябва да решава този център: анализ на „кампаниите за дезинформация“ и точна идентификация на всички онези, които участват в „процеса на манипулацията“.

Американската медия Politico коментира, че под „чуждестранни участници“ се имат предвид най-вече руските медии и разпространяваната от Русия информация  относно събитията в Украйна. Това е важно да се спомене, защото в информационната война, която сега още по-агресивно подемат овластените евронедоразумения, се появява и друг могъщ противник: Китай. Неговите традиционни и онлайн медии също много обстойно ще се следят, за да им се противодейства с европейска „информация“.

Според Борел става дума за битка, която ще продължи дълги години и за тази цел на Евросъюза са нужни мощни инструменти. Този висш бюрократ вероятно ни има за пълни балъци, за да ни пробутва подобен аргумент. Та на разположение на вождовете на европейската общност отдавна е  друг подобен център за „анализ на дезинформация“. През март 2015 г. – много преди да започне руската операция в Украйна, в Евросъюза стартира специално подразделение за „стратегически комуникации“  (East StratCom Task  – StratCom).  Негова основна задача е да „противодейства на продължаващи дезинформационни кампании“, като под този евфемизъм се разбира тотален саботаж на руската информация. Всяка седмица то подготвя неин обзор, предназначен за различни вождове в Евросъюза. Както и за образи, които формират общественото мнение – журналисти, политици, университетски преподаватели, неправителствени организации и др. StratCom е всячески обгрижван от евролидерите и пари за неговите „експерти“ не се жалят. Така само през 2018 г. StratCom е получила над 1.1 милиона евро, за да се фокусира върху противодействието на „руската дезинформация“ в Евросъюза. А като такава в StratCom определят всякакви послания в публичното пространство, които не се харесват от западните управляващи „елити“. Задача на неговите „експерти“ е и да идентифицират и вписват в „черни списъци“ всички онези, които имат критично мислене и си позволяват да изразяват в публичното пространство съмнения в адекватността на политиката на  евролидерите.

За тези осем години от съществуването на  StratCom единственото, което обективни наблюдатели забелязват в дейността му, е нейната пълна неефективност и безполезност. Просто едни късметлии прибират всяка година огромни пари за да произвеждат безсмислици.  Впрочем това се видя още в първите години след появата на този център за „борба с дезинформацията“. Така на 27.02.2017 г. датската медия Politiken публикува твърде интересна статия. Според нейните автори – Джон Хансен и Томас Хайне, създадената за „борба с руската дезинформация“ група StratCom всъщност сама я произвежда. Много преди да започне руската операция в Украйна  основна задача на StratCom е била да скрива престъпленията на украинските власти в Донбас и всячески да подкрепя украинският  режим. На практика се оказва, че вместо да се бори с дезинформацията, StratCom се е превърнал в неин генератор. В статията се цитира и мнението на Балаж Ярабик – специалист по Украйна от американския аналитичен център „Фондация Карнеги“. За него тази група просто мълчи за престъпленията, които вършат в Донбас украинските власти. Ярабик е категоричен: твърденията на StratCom „като минимум граничат с дезинформация“!

Сега да не останете с впечатлението, че в годините, предшестващи руската операция в Украйна, StratCom е бил самотен воин в несекващата нито за миг битка  на Евросъюза с руската информация. През 2017 г. в Хелзинки (Финландия) бе създаден и  Европейски център по противодействие на хибридните заплахи (The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats – Hybrid CoE). Още една организация на Евросъюза за борба с  „руската дезинформация“, която за евролидерите е основен източник и на  „хибридни заплахи“.

През 2019 г. хакери от Anonymous разсекретиха британският държавен проект Integrity Initiative, който доказва съществуването в Евросъюза и на много други специални отдели за произвеждане на дезинформация. Стана известно например, че за да се демонизира Русия в европейската общност най-активно и агресивно се използват и асоциации на сексуални малцинства, неправителствените организации Human Rights Watch и Amnesty International и др. Само за две години разходите по този конкретен проект са били близо два милиона фунта, като пари са давали Великобритания, САЩ, НАТО, социалната мрежа Facebook и др.

Решението за създаването на ной-новит център на Евросъюза за война с руската информация е поредно доказателство за неговото стремително превръщане в тоталитарна общност. Очевидно мракобесието тотално е обсебило днешните евроуправници. В пълно противоречие с фундаментални европейски ценности и законни норми за правата на човека, днес те въвеждат жестока цензура и преследване на другомислещите. Практика, която широко е била използвана от хитлеристите след идването им на власт в Германия. Подобно на тях вождовете на Европа не могат да допуснат някой да мисли различно от официално налаганата  представа и политика за случващото се в Украйна и за Русия.

На практика сега с новия център евролидерите  създават високоплатена  мрежа от доносници, която включва политици, журналисти, университетски преподаватели, пиари, маркетолози,  неправителствени и държавни агенции и др. В реално време те ще изпращат сведения за хора и организации, които „неправилно мислят“. И на всичко отгоре имат смелостта да изразяват своето – различно от налаганото от управниците мнение, в публичното пространство. След анализ на получаваните доноси центъра ще излиза с предложения към вождовете за справяне с „проблемите“ – преследване, наказване , изолиране на другомислещите например.

А истината е, че днес точно лидерите в Евросъюза и у нас непрекъснато се занимават със създаване и разпространение на дезинформация. Професионално  изследвам  тази тема вече няколко десетилетия, но признавам, че подобна,  чудовищно манипулативна кампания като тази, сега водена от Евросъюза под диктата на САЩ и Великобритания срещу Русия, не съм срещал. В нея са въвлечени хиляди европейски журналисти, пиари, блогъри, маркетолози, рекламисти, кибер-специалисти, преподаватели от университети и др. Активирани са всевъзможни неправителствени организации, които срещу огромно заплащане агресивно участват в тази коордирана война на Евросъюза за нашите умове. На всички тях им е осигурено безплатно и неограничено време в най-големите телевизионни канали. В тази война са позволени всички средства – цензура, невероятни лъжи, измами, фалшиви новини, дезинформация, преследване на другомислещите и т.н. Няма да ни стигне времето, за да изброим невероятно богатият арсенал от средства, които използва днес Евросъюза, за да демонизира Русия и да идеализира украинския режим.

Създаването на поредния европейски център за „борба с дезинформацията“ е едно от най-ярките доказателства за безпомощността на днешните управници да скриват истината за случващото се в Украйна от нас. Както и за това, че не  демонизираната от тях  Русия, а точно Евросъюза днес се е превърнал в един от най-големите генератори на дезинформация по света и у нас.

Ситуация, която най-гочно изразява древната поговорка: крадецът вика „дръжте крадеца!“