Афганистан – новият Виетнам на Америка

Афганистан – новият Виетнам на Америка

https://i0.wp.com/cdn25.img.ria.ru/images/07e5/08/10/1745871721_0:0:640:360_1920x0_80_0_0_ab9d97b4365e9f6d78f541a0f25171cb.jpg?w=640&ssl=1

Трагични сцени от летище „Хамид Карзай“, разположено на около пет километра от центъра на Кабул, столицата на Афганистан, сега изпълват социалните мрежи. Много видеа показват, как отчаяни и паникьосани афганистанци се катерят по стълбата на подготвящ се за излитане военен транспортен самолет на САЩ, за да попаднат в него. Други стотици тичат по пистата с надеждата да се хванат в някои от рулиращите самолети. От един от вдигналите се във въздуха C-17A се откъсват няколко души и се стоварват на земята от голяма височина. Те загиват, защото са се опитвали да напуснат Афганистан, като се вкопчат в шасито на американски самолет.

Напрежението расте с всеки изминат час. Американски войници, които охраняват военната част на летището,  откриват предупредителен огън във въздуха, за да разпръснат увеличаващите се тълпи. След като талибаните превзеха всички гранични пунктове на Афганистан и осигуриха пълен контрол над сухопътните граници на страната,   летището на Кабул е единствено възможният път за хиляди афганистанци, които искат да избягат от страната.

Но достъпът до „Хамид Карзай“ вече е възможен само през контролно-пропускателните пунктове на талибаните. САЩ, Великобритания, Германия, Канада и други западни държави, евакуират своите граждани, като ги извозват с хеликоптери от посолствата до охраняемата военна част на летището. Над американското посолство се издига  гъст дим – горят се секретни документи. Американският флаг е свален.

Хиляди са и афганистанците, които изпълват  цивилната зона на летището. Много са тези, които се опитват да изтеглят спестяванията си от банкомати. Мъже, жени с малки деца са устремени към гражданските самолети с надеждата да се окажат на борда им. Но има твърде много хора и  малко самолети. Затова вече качили се на тях афганистанци се свалят, за да може претоварения самолет да излети. Но това не е сигурно – американците, които контролират въздушното движение, са преустановили полетите на граждански самолети, летят само военни.

Посолството на САЩ в Кабул заявява, че положението в града е непредсказуемо. „Ситуацията със сигурността в Кабул се променя бързо, включително и на летището“, се казва в съобщението. Освен персонала на посолството предстои да бъдат евакуирани и американски граждани, служители от американската мисия в Кабул, заедно „с други особено уязвими афганистански граждани“.

Тези хоатични и трагични сцени на летището в Кабул, след влизането на талибаните в него, „ще се превърнат в определящ символ на провала на Запада в Афганистан“, пишат Бен Дохърти и Люк Хардинг в британския The Guardian. За тях всичко това – евакуацията на американци с хеликоптери от посолството на САЩ и други дипломатически мисии, хаосът на „Хамид Карзай“,  окупираното от американски войници летище, хилядите отчаяни хора, които го атакуват и т.н., много напомня падането на Сайгон – столицата на Южен Виетнам през 1975 г.

Британските журналисти не са единствените, които правят подобна асоциация. Американски медии също откриват много общи характеристики между 20-годишната война на САЩ в Афганистан (тя започна на 7.10.2001 г.)  и продължилата също две десетилетия „мръсна война“ във Виетнам (от 1955 до 1975 г.).

Стивън Колинсън припомня в свой анализ за CNN за видеозаписи с Джо Байдън, който казва, че победата на талибаните „не е неизбежна“. И категорично заявява: няма да има снимки в стил Сайгон на хеликоптери, които се издигат от посолството на САЩ в Кабул! Но точно този сценарий се разигра в столицата на Афганистан, след като САЩ се втурнаха  да спасяват хората си. За да осигурят бягството им в Кабул те струпаха около 6000 американски войници. Летището в столицата се оказа обградено с тълпи, които искат да напуснат страната. Американските власти спешно евакуират своите хора с хеликоптери от посолството.  А звездният флаг падна на земята, когато фундаменталистите, „сразени от Съединените щати през 2001 г.“, се върнаха победоносно в афганистанската столица. Картини досуш като тези във Виетнам, отбелязва  CNN.

За общото между изтеглянето на САЩ от Афганистан и от Виетнам пише и Ник Търс в медията The Intercept. „Ние, разбира се, наистина сме натъжени от събитията… Но те, колкото и трагични да са, не предвещават нито края на света, нито лидерството на Америка в света“, казва президентът на САЩ. Но този президент не е Байдън. Той се казва  Джералд Форд и произнася своите думи на 23 април 1975 г., когато  войски на Северен Виетнам приближават Сайгон – столицата на Южен Виетнам, припомня  Intercept.

Америка полага неистови усилия в продължение на две десетилетия, за да превърне Южен Виетнам в антикомунистически бастион,  свой верен сателит в Югоизточна Азия.  За тази цел тя финансира, въоръжава, обучава, съветва виетнамска армия, която включва един милион военнослужещи. За да претърпи пълен провал – същата тази нейна армия захвърля униформите си и се опитва да се слее с цивилното население в мига, в който става ясно, че военните сили на Северен Виетнам са наближили Сайгон.

Нищо ново под слънцето. Америка няма навика да си прави изводи от грешките, които допуска. Последват американски военни интервенции през 1983 г. в Бейрут, бомбардировки на Либия през 1986 г., ред други военни неуспехи, безизходици и поражения от Ирак до Буркина Фасо, от Сомалия до Либия, от Мали до Афганистан, пише Intercept. Докато идва ред и на Афганистан. И пак, както в миналото американците, заедно със своите съюзници от НАТО, в продължение на две десетилетия похарчват над 83 милиарда долара за да въоръжават, обучават, съветват въоръжените сили и полицията на Афганистан. Предоставят им най-модерно оръжие и оборудване – също, както на виетнамците по времето на „мръсната война“. Но и талибаните след бягството на американците не срещнаха никаква сериозна съпротива пред своето настъпление, включително и при влизането си в Кабул. Подготвяните и снабдявани от американците правителствени войски на Афганистан се предаваха на талибаните заедно с оръжията си. А немалко от тях се вливаха и в техните редици.

През юли тази година на въпрос на журналист дали вижда  някакви паралели между хаотичното позорно бягство от Афганистан и трагедията във Виетнам, Джо Байдън категорично отговори: „Никакви. Нула!“ Но след като талибаните мълниеносно влязоха в Кабул, то стана очевидно, че Байдън греши. Крахът в Афганистан е много по-стремителен, отколкото този в Южен Виетнам, отбелязва  The Intercept.

Влиятелният вестник The Washington Post, определя последните събития в Афганистан като пълно американско „фиаско“. За медията то може да разруши доверието на съюзниците на САЩ към обещанията, които тя им дава. Те са особено разтревожени от вероятността да започне нова миграционна криза.

Американците бягат от Афганистан, оставяйки зад себе си невероятен безпорядък. След две десетилетия война  тази страна  отново е на изходната точка, на която се намираше през 2001 г. Талибаните, въоръжени най-вече с гранатомети, фугаси, автомати „Калашников“, са отново властелини в Кабул. Те победиха една от най-високо технологичните държави, с най-голям военен бюджет на планетата.

Говорителят на талибаните Мохамад Наем заяви, че те са постигнали това, което са търсили: „свободата на нашата страна и независимостта на нашия народ“. А после победоносно добави: ние не допускаме, че   „чуждестранни сили ще повторят отново неуспешния си опит в Афганистан!“.

И най-вероятно той ще е прав – та талибаните окончателно разгромиха един от най-силните, основополагащи  митове на  Запада: мита за непобедимата Америка.