Армията от ковидиоти расте с всеки изминат час

Армията от ковидиоти расте с всеки изминат час

https://i0.wp.com/img.newsfrol.ru/images/ce/7e/61/91/ce7e61915222565615278dcdeafc22b9.jpg?w=640&ssl=1

След терористичният акт в Ню Йорк на 11.09.2001 г., тамошни експерти установиха: рязко е намалял броят на хората, които желаят да летят – американците са започнали да предпочитат пътуването с автомобил. Така те са имали чувството, че са в състояние да контролират съдбата си. В теракта на 11 септември загинаха около 3000 души, а населението на страната в този момент бе около 281 милиона души. Или рискът всеки американец да умре в този ден е бил 1:93000. В паниката си американците не са си давали сметка, че вероятността да бъдат взривени в самолет е 142 пъти по-малка, отколкото да загинат в автомобилна катастрофа!  И точно това се е случило: през 2002 г. в САЩ са починали с над 1,600 души повече спрямо предшестващата година, заради пътно-транспортни произшествия.

Така сме устроени ние, хората – да придаваме по-голямо значение на онова, което е непознато и ни плаши. Ние преувеличаваме едни рискове и недооценяваме други. Сега милиони хора са в наописуем страх за живота си заради разпространението на Covid-19. За това допринасят най-вече медиите, които непрекъснато ни съобщават броят на заразените и починалите – в столицата, в страната, в Европа, в света… Цифрите са все по-впечатляващи и скоро ще са милиони. На този фон все повече хора заживяват с очакването за краят на света. И забравят, че не коронавирусът е главният им враг – опасността за здравето на мнозина идва най-вече от самите тях. Учени от университета „Джон Хопкинс“ в резултат на дългогодишни изследвания стигнаха до извода: неправилното хранене е всъщност основният фактор на риска за заболяване и смърт. Той е много по-съществен, отколкото замърсяването на въздуха и тютюнопушенето например.

Три четвърти от смъртоносните случаи на планетата не са резултат от конфликти, тероризъм, войни, травми – хората преждевременно си отиват от т.н. „неинфекциозни заболявания“. А това са тези, които не могат да се предават от човек на човек като коронавирусът. Те са инфаркт, инсулт, диабет, рак…

Вчера в света са починали около 125000 души, от които 20000 заради инфаркт и 14000 заради инсулт – лидери сред  виновниците за преждевременна смърт. В групата на петте основни причини влизат още инфекции на долните дихателни пътища и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – по около 7000, както и от рак – около 4000 души. Общо умрелите от началото на годината до 2.04. в света са около 15 милиона и 500000. А  починалите от коронавирус на планетата за последните около 4 месеца са около 50000.

Сайтът  Statnews.com анализира данни, публикувани от Центърът за контрол и профилактика на заболяванията (САЩ). Съзнателно избрах източник от тази страна, която в следващите месеци ще привлича вниманието ни с големият брой на заразените и починали от коронавирус. Какво говорят данните? Действително смъртността сред пациентите с Covid-19 на възраст над 80 г. е най-висока – 10.4 на сто. При хората между 70-79 г. тя е 5.35 на сто, при 60-69 г. – 1.51 на сто, при 50-годишните – 0.37 на сто. А сред тези, които са под 30 г. тя е близко до нулата. В интерес на истината тъй като никой не знае точният броя на инфектираните от коронавирус, но оздравели без дори да разберат, че са го били прихванали, то фактическите показатели за смъртността са още по-ниски. И още нещо важно: застрашени са най-вече болните хора – всички тези, които с начинът си на живот са допуснали да имат хронични (неинфекциозни) заболявания.

А резултатите от най-ново проучване, които  публикува авторитетното издание The Lancet Infectious Diseases сочат, че вероятно смъртността от коронавирус е по-малко от 1 на сто. Анализът на данните на хората, които са заболели от него в Китай, включително и тези без симптоми, показва равнище от 0.66 на сто. Това е много сериозна корекция на първоначалните изводи на Световната здравна организация, която говореше за смъртност от 3.4 на сто.

Наскоро онлайн-речникът Urban Dictionary бе обогатен с нов термин: ковидиот. С него се обозначават хората, които опустошават супермаркети, паникьосани, че точно за тях няма да стигнат продукти или тоалетна хартия. С това понятие се характеризират както онези, които не спазват елементарна хигиена, социална дистанция и др., така и хората, които изцяло са във властта на манипулатори, лишени са от капчица критично мислене и здрав разум. Ковидиотизмът няма възраст, пол, образование, професия, местоживеене – той се шири навсякъде.

Вярно, за появата на ковидиотите голям е приносът на истерията, целенасочено разпространявана от всевъзможни властимащи, частни фирми, аптеки, медии, които преследват егоистичните си интереси. И най-вече се надяват да напълнят банковите си сметки с парите на наивниците. Проблемът е в това, че ковидиотизмът е много по-опасен за здравето на хората, отколкото самият коронавирус.

Всяко чудо за три дни, са казали мъдрите ни предшественици. Ще минат месеци и едва ли някой ще си спомня за Covid-19. Вярно, коронавирусът не  е като останалите си братовчеди, които човечеството познава и се е научило да се справя с тях. Той се разпространява много по-бързо – прогнозите са да го прихванат до 70 на сто от населението на планетата (до 5 милиарда души). Никой не знае, как ще се държи той през топлите летни месеци и дали няма да ни атакува отново през есента.

Затова за да помогнем на себе си и на близките си, следва да правим простички неща: да избягваме  струпване на хора, да се храним  нормално,  да спортуваме, да не прекаляваме с алкохола, да не пушим, да се грижим за имунната си система. И в никакъв случай да не се превръщаме в ковидиоти.

Ако правим всичко това, може въобще да забравим и за съществуването на коронавирусът.