Америка иска да направи „цветна революция“ и в Русия

Америка иска да направи „цветна революция“ и в Русия

Оппозиционер Алексей Навальный во время акции протеста в Москве

Днес външните министри на страните от ЕС ще обсъждат нови мерки срещу Русия заради задържането на Алексей Навални. А според Франс прес върховният представител на ЕС за външните работи – Жозеп Борел, е изразил съжаление за „масовите арести и несъразмерната употреба на сила“ на провелите се на 23 януари протести в Русия в подкрепа на Навални.

Факт е, че т.н. „опозиционер“ Алексей Навални бе задържан на 17 януари на летище Шереметиево след завръщането си от Германия, където бе на лечение. Химкинският градски съд го арестува за 30 дни заради многократни нарушения на изпитателния срок, като условно осъден. Навални има две условни съдимости и в арестуването му няма нищо нередно – законът си е закон.

А що се отнася до протестите, проведени на 23 януари в Русия, то наблюдатели  характеризират поведението на полицията като напълно коректно. Тя е контролирала тълпата без да използва масови побои, стрелба с гумени куршуми, сълзотворен газ, светошумови гранати и други средства, все по-често прилагани точно в „демократичния“ Запад. И още нещо интересно, за което евролидерите избягват да говорят: средната възраст на „политически активните“ протестиращи на 23 януари, бе около 15 години. Любимо развлечение на митингуващите тинейджъри бе да хвърлят снежни и ледени топки към полицаите. Впрочем журналисти, които са били сред тълпата споменават  и за още една тенденция, която твърдо се е наложила в подобни спектакли, организирани под егидата на Запада и най-вече на САЩ: активисти обвързват главите си с бинтове, предварително оцапани с червена боя и тичат да се снимат пред камерите на журналистите.

Не зная дали външните министри на страните-членки на ЕС на днешната си среща ще обърнат внимание и на изявлението на официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. Тя го направи пред централната държавна информационна агенция на страната – ТАСС. Захарова каза, че американските дипломати трябва да дадат обяснение за публикациите на своя сайт на „маршрутите на протестите“ в градовете на Русия. Оказва се, че посолството е знаело  в най-големи подробности за всички планове на щаба на Навални по организирането и провеждането на несанкционираните акции. На своя сайт то е посочило не само 12 големи руски градове, в които се планират незаконни митинги, но и точното време на тяхното започване, зоните, където протестиращите ще се събират, маршрутите на движението им. Какво е това: внушение или инструкция? За такива планове даже организаторите на акцията не са заявявали, каза Захарова.

В руското външно министерство предупредиха посолството, че всякакви опити за „осветяване“ на несанкционираните митинги ще се разглежда като груба намеса във вътрешните работи на страната. Според руските дипломати, действията на американското посолство съвпадат с нагласите на Вашингтон по стимулиране на „протести в страни с неугодни за тях правителства“. Посочва се, че толкова изчерпателна информация излиза далеч извън рамките на „загрижеността“ за собствените им граждани в Русия.

Руски медии съобщават, че в навечерието на неразрешените митинги, организирани от щаба на Навални, прозападно ориентирани журналисти в Русия са получили инструкция как да ги отразяват. Тя е подготвена от „Радио свобода“ (Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL) – организация, финансирана и контролирана от САЩ. На журналистите се дава указание да  разказват най-вече за това, как „народния протест“ се пресича от полицията. Целта е да се внушава на публиката, че нейните сътрудници са „тоталитарен“ инструмент за натиск. А след това тези публикации и предавания ще бъдат подемани и тиражирани от западните медии.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/3384370/pub_600d8f6527eccf7f0088a818_600d8f7bcdf9ab055aacfd49/scale_1200

За да се въздейства върху чувствата на хората и те да бъдат въвлечени емоционално в случващото се, на журналистите се препоръчва да използват най-активно фото и видео плакати, да популяризират „кратките и информационно ценни“ цитати на ораторите. Те са длъжни да задават на хората, които интервюират насочващи въпроси, като дали са възмутени от задържането на Навални, да обсъждат в негативен план действията на властите, да се изказват по повод дейността на своя кумир. Особено важно е журналистите да отделят внимание на  различни екзалтирани личности, излезли на улицата, защото това ще подчертава многообразността на публиката. Такива хора трябва да бъдат снимани „от всички възможни ъгли“, препоръчва инструкцията.

Но доминантата в работата на журналистите, отразяващи протестите на 23 януари, следва да се постави на случаите на  задържане на митингуващи. Незабавно трябва да се съобщава за тях на редактора, максимално оперативно и подробно да се описва това, което става. „Какво трябва да узнаете: колко души са арестувани, кой именно (име, фамилия; ако човека е известен в града, то напишете неговия статус – депутат, активист, координатор от щаба на Навални и пр.), за какво са го задържали, бил ли е под следствие, къде го водят“, инструктира журналистите „Радио Свобода“.

В Русия са наясно, че цялото това шоу, организирано около Навални, е дело най-вече на американските специални служби. Крайната цел е да се подготви т.н. „цветна революция“ в страната, в резултат на което да се свали президента Владимир Путин и да се стигне до пълен разгром на Русия. Действа се по същия сценарий, по който бе осъществен държавния преврат в Украйна през 2013/2014 г.

Едно от многобройните доказателства за това е и назначаването на Виктория Нуланд за  заместник държавен секретар по политическите въпроси. Както пише американската медия The National Interest точно тя  изиграва централна роля по времето на т.н. „майдан“ през 2014 г. Широка известност получи нейната среща с протестиращи в Киев, на която тя им раздаваше чай и храна в знак на „солидарност с антиправителственото движение“. В началото на 2014 г. Нуланд, заедно с бившия американски посланик в Украйна Джефри Пайет взема непосредствено участие и в създаването на новия украински парламент. След събитията през зимата на 2014 г. Нуланд продължава да играе важна роля във формирането на политиката на САЩ по отношение на Украйна. Тя активно работи за противодействие срещу Русия, подчертава The National Interest.

Впрочем медията припомня, че много активна роля в протестите в Украйна изиграва и самия Джо Байдън, по това време вице-президент на САЩ. По-късно той е давал конкретни политически заповеди на президента Петро Порошенко. А през лятото на 2020 г. в своя статия в медията Foreign Affairs, Нуланд препоръчва горещо на бъдещия президент на Америка да ожесточи курса спрямо Русия, активно да нараства американското влияние в тази страна, „пряко да се обръща към руския народ“ и всячески да подавя „руската дезинформация“. Много от тези нейни предложения сега са подкрепяни от Джо Байдън и неговият екип. А това е ясен сигнал, че сближаване между САЩ и Русия при управлението на новия американски президент е много малко вероятно, изтъква The National Interest.

Чаровната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова предложи да си представим, как би реагирала Америка, ако  посолството на Русия във Вашингтон публикува карта на протестни маршрути с посочена крайна точка – като Капитолия (седалището на федералната власт) например. И посочи неизбежната реакция на САЩ: глобална истерия на американски политици, включително русофобски лозунги, запхлаха от въвеждане на санкции и изгонване на руски дипломати.

Нищо ново под слънцето: администрацията се сменя, но не и нейната агресивна русофобска същност.

Точно, както е казано в поговорката: козината си мени, но не и нрава.