Все повече американци са разочаровани от капитализма

Все повече американци са разочаровани от капитализма

https://i0.wp.com/regnum.ru/uploads/pictures/news/2019/07/03/regnum_picture_15621595167669567_normal.JPG?w=640&ssl=1

В невероятно интересно време живеем – то буквално прелива от всевъзможни странности и парадокси! Ето например: над три десетилетия вече „демократите“ у нас заклеймяват всячески социалистическото минало на България и не жалят сили ние да заприличаме на Америка. Политици, журналисти, университетски преподаватели, безброй неправителствени организации денонощно ни внушават, колко зле сме живели по времето на „комунизма“. И какво прекрасно бъдеще ни очаква, ако следваме ценностите и модела на развитие на Америка.

Допускам, че по-голямата част от тези трубадури на капитализма и ругатели на социализма, едва ли го правят от особено лоши чувства към миналото. Още повече, че преди три десетилетия те са били къде по-млади и вероятно и по-красиви. Но това си е просто техният бизнес. Водещият им мотив е чрез тиражиране на стереотипи и лъжи  да заслужат ежегодните си грантове от десетки и стотици хиляди долари от Америка.

Но не това в случая ни занимава. По-интересното е друго: докато нас ни карат не просто да забравим, а неистово да намразим марксизма и социалистическото си минало, то точно в днешна Америка се забелязва ръст на техните почитатели. И не става дума за стотина неадекватни, брадясали откачалки, а за милиони американци, представители на най-различни социални групи и общности.

За да не бъда обвинен от страна на родни „демократи“ в  разпространение на нелепости, ще  ви запозная с някои любопитни проучвания на авторитетни агенции. Така в The Washington Times се появи статия на Шон Салей, озаглавена твърде красноречиво: „Възрастните в САЩ все повече приемат марксистките възгледи, показват социологически проучвания“. А   подзаглавието на статията уточнява, че т.н. „милениали“ (хората на възраст до 40 години) най-вече са склонни да отстояват марксистките възгледи, особено тези за частната собственост. Статията анализира резултатите от ново проучване на  Центъра за културни изследвания към Християнския университет в Аризона  (the Cultural Research Center at Arizona Christian University). Анкетирани са били 2000 души, като проучването е представително за населението на САЩ (допустимата грешка е плюс/минус 2 пункта).

Основният извод, до който стигат изследователите, е:  все повече американци приемат марксистката идеология и основни тези на марксизма! Според д-р Джордж Барна, основател на Центъра за културни изследвания, проучването е установило, че около една четвърт от възрастните в САЩ имат негативни възгледи за частната собственост. Така за  27 на сто от американците тя води до дълбока икономическа несправедливост, а за около една четвърт тя определено е вредна за обществото.

Американците, които са  между 18 и 37 години, са много по-склонни от по-възрастните да подкрепят марксистките убеждения. А това, според д-р Барна означава, че е напълно възможно Америка  „да приеме една нарастваща степен на марксистки принципи и практики през следващите две десетилетия. “ Сигурно е, че променящият се мироглед на по-младите американци, ще продължи да подхранва и растежа на подкрепата за марксизма в САЩ за в бъдеще.

Проучването установява и голям брой привърженици на марксизма сред небелите американци. Те са фокусирани основно върху икономическата несправедливост и подкрепят моралните принципи на марксизма. The Washington Times  цитира Майк Гонсалес, старши научен сътрудник на The Heritage Foundation, който припомня: основателите на движението Black Lives Matter са марксисти!  „Алисия Гарза, Патрис Кълърс и Опал Томети – тримата основоположници на Black Lives Matter, винаги са били откровени за своя марксизъм, който е синоним на комунизма“, твърди Гонсалес.

Според изпълнителният директор на Центъра за културни изследвания Трейси Мунсил, професор по политически науки в Аризонския християнски университет,  резултатите от това проучване свидетелстват за  „значителна политическа промяна, невиждана досега в американската среда. Забелязвали сме малки изригвания на социализма  през  20-ти  век, но мисля, че това сега е повратна точка“.

Изводите от това изследване съвпадат с други общонационални проучвания в САЩ, направени през последното десетилетие, които доказват: увеличава се броя на  американците, които предпочитат социализма пред капитализма!

Така проучване  на авторитетната британска агенция YouGov, резултатите от което станаха известни през есента на миналата година, показа стремително увеличение на  поклонниците на социализма, комунизма и на СССР в САЩ. Американците на възраст до 40 години особено негативно възприемат растящото социално неравенство в страната им в сравнение с по-възрастните си сънародници. От младите американци 44 на сто предпочитат да живеят в социалистическа държава.  Около половината от американците не са удовлетворени от съществуващата в САЩ социално-политическа система и искат да настъпят дълбоки преобразования в нея. Категорично за „демонтаж на капиталистическата система в полза на социалистическа“, в САЩ се обявяват 26 на сто от американците, установява YouGov.

Harris Poll е основана през 1956 г. в Ню Йорк, а днес е световно известна агенция за различни проучвания, които осъществява в над 100 държави в света. Централата и е разположена в Ню Йорк, големи офиси има също в Англия и Япония. Нейни изследвания показват, че сред милениалите и представителите на поколението Z (хората родени след 1995 г.) на Запад, почти половината (49.6 на сто) искат да живеят в социалистическа държава. Подобно желание са заявили 37.2 на сто от анкетираните американци.

Сара Кендзор е изтъкнат американски изследовател, има докторска степен по антропология от Вашингтонския университет. Нейни анализи публикуват медии, като The Atlantic, Slate, Radio Free Europe, Al Jazeera и др. Те се появяват и в различни солидни академични издания. Тя публикува в Foreign Policy много интересна статия, озаглавена „Защо младите американци се отказват от капитализма?“

Причината, според Сара, е растящата мизерия в САЩ. „Заплатите са в застой или падат. Разходите за здравеопазване, грижи за деца и обучение продължават да нарастват… Казват ви, че има изход – висше образование, което винаги е било ключът към добрата работа. Но това изглежда вече не се случва. Завършилите колеж, които познавате, се давят в студентски дългове, работят за минимална заплата или се трудят в неплатени стажове. Престижните работни места се групират все повече в градове, където наемите са се утроили или увеличили четири пъти за десетилетие. Не можете да си позволите да се движите и не можете да си позволите да останете. Извън тези градове наскоро изоставени молове се присъединяват към отдавна изоставени фабрики. Обитавате пейзаж на разруха. Не ти остава нищо“, пише Сара. И продължава: политиците ви казват, че икономически страната се е възстановила. Но вие се чудите  и то от дълги години, кога това възстановяване ще достигне най-сетне  до  вас и вашето семейство.

А новата американска мечта е „оцеляването“, твърди Сара. Нима е учудващо, че повече от половината от американците на възраст между 18 и 29 години не подкрепят капитализма? Проучване на Харвардския университет (април 2016 г.) установява, че над  51 на сто от американците в тази възрастова група го отхвърлят, а 33 на сто казват, че подкрепят социализма.  „Нямате нужда от проучване, за да установите тежкото положение на американската младеж. Можете да погледнете техните банкови сметки, работата, която имат, работата, която родителите им са загубили, дълга, който държат, възможностите, които жадуват, но им е отказано. Не се нуждаете от жаргон или идеология, за да образувате дело срещу статуквото. Най-ясният обвинителен акт за статуквото е самото статукво,“ обобщава Сара.

Американците ги привличат несравнимите преимущества на социализма пред капитализма: равни възможности за всеки, независимо от неговите доходи, върховенство на правото, достъп до качествена медицина и образование и др. Общество, в което няма социално неравенство, олигарси, корупция, престъпност…. Затова непрекъснато расте делът на гражданите на САЩ, които са заинтересовани от алтернативата на капитализма: социализма.

А защо марксизма като наука привлича все повече американци кратък, но точен отговор ни е дал неговия създател – Карл Маркс:  нашето учение е  силно, защото е вярно!

Що се отнася до нас – простосмъртните, леко пообъркани граждани на нашата прекрасна държава, ние тепърва ще откриваме „прелестите“ на капитализма. На социалната система, която все повече американци искат да демонтират и да заменят със социализъм.

Ситуация, която много точно описва  една  шопска  сентенция: „Е, оти ги ручахме жабетата?“