COVID-19 и демокрация или здраве, но алгокрация?

COVID-19 и демокрация или здраве, но алгокрация?

https://i0.wp.com/rtp-news.com/wp-content/uploads/2020/03/%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B0-16.jpg?w=640&ssl=1

Колкото и да не ни се иска, но възможността кризата с коронавируса да продължи още много месеци, става все по-вероятна. Лошото е, че с нея си вървят и куп съпътстващи я неприятности – като се започне от социалната ни изолация и се стигне до  неизбежното ни обедняване. А сред основната причина за това е пълното безхаберие на властите – не само у нас, но и в много други държави. Защото, ако своевременно – още в началото на януари те бяха взели мерки, то ситуацията щеше да бъде съвсем различна.

Цю Юнцин е вицепрезидент на Първа клиника при един от най-старите (основан е през 1897 г.) и престижни китайски университети – Чжъцянският, разположен в град Ханджоу. Сега той ръководи втората група от китайски експерти-епидемиолози, които помагат на колегите си в Италия. В интервю за вестник „Хуанцю шибао“ той споделя своите наблюдения за положението в тази страна. Според него основните причини, довели до сегашната катастрофа там са, че тези, които е трябвало, не са си свършили работата. Още не е намерен източникът на инфекция, не са осигурени реагенти за тестиране и медицински персонал, а и осведомеността на лекарите се е оказала недостатъчна. Много хора не са проверявани за коронавирус, не се контролират и пациенти, които продължават да заразяват другите.

По всичко изглежда, че в положението на Италия най-вероятно ще се окажат и САЩ – там ситуацията с всеки изминат ден става все по-критична. Броят на заразените с коронавирус само в Ню Йорк достигна около 26000 души и се удвоява на всеки три дни. На 25.03. Evening Standard съобщи, че починалите там са над 210 души и според губернаторът на Ню Йорк – Андрю Куомо, щатът се намира в „отчаяна надпревара с времето“. За него коронавирусът се движи като „свръхскоростен експрес – броят на заразените расте стремително.“ Губернаторът споделя, че има критична потребност като минимум от 30000 апарата за изкуствена вентилация на дробовете – три пъти повече, отколкото разполага с тях щата сега. Необходимо е значително да се увеличи и броят на болничните легла – от 53000 до 140000.    

А основната причина Америка да се изправи пред такива непознати за нея изпитания, са некомпетентността и безотговорността на тамошните управляващи.  Според Бил Гейтс – съоснователят на Microsoft, САЩ са действали неоперативно: страната е закъсняла е с много месеци, не са тестирани и потенциалните носители на вируса.

https://avatars.mds.yandex.net/get-ynews/2807432/80a2893fb088289362e43047e970503a/orig

Съвсем различна е картината в държави като Китай, Южна Корея… Както и в Република Сингапур – островният град-държава, разположен в южната част на Малайският полуостров. Точно там коронавирусът имаше идеални възможности да се развихри – та Сингапур със своите  6489 души на квадратен км, е сред най-гъсто населените държави в света! Но островната страна постигна това, което се оказа непостижимо за Италия и САЩ: училищата и предприятията в нея работят, няма карантина, хората са спокойни независимо, че и там са установени около 600 заразени с вируса.

Как успя да постигне това Сингапур? Отговорът е, че тази страна своевременно се възползва и от постиженията си във най-високите технологии, където тя е сред водещите в света. Аз вече писах на сайта за Китай, който благодарение и на смартфоните установи тотален контрол за движението на коронавируса в страната. Технологиите успешно се използват и в  Хонконг – там на всеки, който идва от чужбина задължително се поставя електронен браслет, за да бъде наблюдаван в периода на 14-дневната карантина.

Подобно на Китай и в Сингапур властите използват приложение за смартфони за  контрол на движението на хора, които може да са изложени на заразяване с коронавирус. Приложението за проследяване – TraceTogether, се оказва много ефикасно, разказва Business Insider. То използва данни за местоположението и Bluetooth, за да помогне за ограничаване на разпространението на COVID-19. Потребителят го изтегля от Apple App Store или Google Play магазин. След отварянето му на него се напомня, че TraceTogether  непрекъснато ще използва Bluetooth, за да определи близостта му с други потребители и се подканя да приеме използването на Bluetooth разрешения. Приложението мотивира потребителят да въведе своят идентификационен номер, а после започва да  следи движенията му и да регистрира всички други хора, с които  влиза в тесен контакт.

Ако потребителят се приближи до човек, който вече е дал положителен резултат на тест за коронавирус, то TraceTogether незабавно подава тревожен сигнал. По същият начин реагира то и на тези, които могат да са потенциален източник на заплаха. Ако е необходимо програмата автоматично изпраща данните на потребителя на властите, за да могат те оперативно да го проверят за коронавирус.

В допълнение към приложението властите в Сингапур изпращат на хората статута на COVID-19 в страната чрез WhatsApp два пъти на ден. Съобщенията включват броят на новите и възстановени случаи, както и конкретните места на предполагаеми огнища на коронавирусът.

Освен това Сингапур е вложил сериозни средства в  система за строги тестове. В страната са създадени над 1000 клиники за тестване, които безплатно проверяват и лекуват гражданите.

Съчетаването на масово тестиране и технологии за проследяване, позволява на Сингапур да избегне хаоса, който сега властва в Европа, САЩ и много други страни на планетата. Но най-вече да съхрани здравето и нормалният ритъм на живот на хората.

Оказва се, че и коронавирусът работи за възникването на една нова обществена система – тази на алгокрацията (алгоритъм+демокрация), в която ще бъдем под непрекъснато наблюдение на изкуствен интелект. Един свят, който ще ни напомня за Големият брат – героят от романа „1984“ на Джордж Оруел, превърнал се в синоним на тотален контрол, следене и манипулиране.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/xqtbjrIiFBw/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

При това за идването на алгокрацията има благоприятна социална среда. Проучването European Tech Insights 2019, осъществено в осем страни на нашият континент (Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Нидерландия и Великобритания) убедително сочи: чувството за неопределеност и незащитеност в обществото расте неотклонно. Особено разочаровани са хората от политиците на власт – един от всеки четирима европейци вярва на алгоритмите много повече, отколкото на тях. И е готов веднага да им възложи управлението на страната си – те не са алчни, некомпетентни, безотговорни и не могат да бъдат корумпирани. Сегашната пандемия с коронавирусът, която разкрива невероятен хаос и неефективност на жизненоважни социални системи в повечето държави на планетата, само засилва подобни нагласи. И реално ни изправя пред избор: демокрация в този и вид и съпровождащ я риск от неовладявани своевременно болести или  алгокрация, която гарантира ефективно здравеопазване.

Парадоксът е в това, че хората, които ще предпочетат алгокрацията едва ли ще са малобройна група –  най-вероятно след сега случващото се,  точно те ще са мнозинството.