Ако смяташ, че можеш, то ти ще можеш

Ако смяташ, че можеш, то ти ще можеш

 

 

 

От древността до наши дни е достигнала една истина: ние ще бъдем успешни, ако поискаме да бъдем. И ако вярваме, че ще се справим със задачата, пред която сме изправени, независимо от неизбежните затруднения. Нужна ни е тази увереност в собствените ни възможности – тя ни позволява да не обръщаме внимание на сарказма, негативните внушения, които обикновено съпровождат всяка нова идея.
Животът показва, че успеха спохожда само този, който не просто го желае, но е и убеден, че е способен да си го осигури – самата увереност е негов значим мотиватор.


Ако не се интересувате от ветроходство може и да не сте чували името на британката Елън Макартър. С какво е известна ли? Ами досега много мъже са се опитвали да обиколят земното кълбо сами. Едва през 2004 г., това успя да направи французинът Франсис Жойон. С построения от него тримаран обиколи Земята за 72 дни, 22 часа, 54 мин и 22 сек.
Но това, което мъжете не можаха да сторят, го направи Елън. Родена на 8 юли 1976 г. в Дарбишър, Англия, тя успя да подобри рекорда на Франсоа. На 28 ноември 2004 г. Елън отплава от пристанището във Фалмут, Югоизточна Англия и се завърна на 7 февруари 2005 г. пак там. Така стана първата жена, обиколила Земята по вода. Самотното си околосветско плаване с тримарана „B&Q“ (23-метрова яхта с 30-метрова мачта), тя осъществи за 71 дни, 14 часа, 18 мин. и 33 сек. В рекордната си обиколка на света по вода Елън преплава 27 348 мили. За това и бяха необходими някакви си 6 185 913 секунди.


За да се извърши подобно пътешествие са необходими много качества – от здрава психика до физическа мощ и издръжливост. През тези два месеца Елън си е хапвала само замразени храни, които стопляла на газовия си котлон. Пиела обезсолена през пречиствателно устройство морска вода и е спяла около 4 часа в денонощието.
Подвигът и бе високо оценен – тя заслужено си спечели световно признание. Стотици фенове я посрещнаха в яхтеното пристанище в Фалмут. Тя се превърна в медийна звезда, гост в много шоута, лице на корицата на най-известните списания в света. Елън трайно се настани сред европейските герои на последните години, които сп. Тайм избира чрез свои проучвания.


През май 2005 г. тя бе отличена с Ордена на Британската империя и получи благородническата титла рицар от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец. Елън стана най-младата особа (на 28 г.) в историята на Великобритания, удостоена с такава чест. Популярността и в английското общество достигна 86 на сто – с такъв рейтинг по това време са само още двама: премиера Тони Блеър и футболната звезда Дейвид Бекъм.
Но когато тръгна да реализира щурото си хрумване Елън срещна неимоверни трудности. Получи само два и то отрицателни отговора на свойте над 2500 писма до различни компании с предложение за спонсорство. След успешното завършване на рекордното и плаване желаещите да осигуряват финансово бъдещите и проекти вече бяха стотици.
От книгата и “Да превземеш света” бяха светкавично продадени 2,5 милиона броя и банковата сметка на Елън нарастна с 3 милиона британски лири. Много пари тя печели от реклами и различни търговски партньорства. Само сумата, която и плаща “Рено” за да използва лицето и, е седемцифрена. Експерти оценяват марката “Елън” за десетки милиона евро.


Днес немалка част от богатството си Елън влага в своята фондация – „Кръгова икономика 100“. Нейната идея е да се създаде икономика, която се основава на възобновяеми енергийни източници, рециклиране на сурови и други материали, ограничаване и избягване на вредни емисии и отпадъци. Несъмненно благородна цел, която има и своите икономически последици – допълнителни световни приходи, създаване на нови работни места. Но най-вече – опазване на природната среда за бъдещите поколения.
Историята на Елън доказва това, с което започнах тази публикация: не се ли предаваш, желаният резултат непременно ще се постигне. Добрата идея и увереността, че ти можеш – това е велико начало за всяка следваща победа. Прекрасно го е казал един мъдър писател – Марк Твен: „Ако смяташ, че можеш, то ти ще можеш. Ако смяташ, че не можеш, то ти си прав.”