Ще охлаждат ли лантаниди разгорещени глави?

Ще охлаждат ли лантаниди разгорещени глави?

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1066925/pub_5c35bb20e5e73b00aad0a608_5c35bb55ed659f00ac981c00/scale_1200

Една от най-обсъжданите теми в световните медии в последните дни бе неадекватното поведение на Джо Байдън. В интервю на известния американски журналист Джордж Стефанопулос за  ABC News,  американския президент нарече руския си колега „убиец“. Коментарите на този акт бяха различни – от одобряващи постъпката  до поставяне на диагноза на Байдън. А  много от пишещите и говорещите по тази тема се опитваха и да прогнозират реакцията на Русия. Та подобен – меко казано  невъзпитан жест, най-малко може да бъде адресиран към лидера на засега единствената държава на планетата, която е в състояние да изтрие Америка  от нея.

Впрочем едно възможно обяснение за поведението на Джо Байдън е собственото му психично здраве, което в последните месеци е  любима тема за коментиране от много американски политици, учени, журналисти… Но в случая по-интересното за експерти, които следят отношенията между Русия и САЩ, е как ще реагира Москва в близко бъдеще на растящата агресивност към нея от страна на Вашингтон. В съвременният свят взаимовръзките и зависимостите на държавите една от друга са неимоверно големи – доказва го и пандемията от коронавирус. Русия определено има начини да нанася, ако прецени за необходимо, чувствителни удари върху американските интереси.

За една от тези възможности ни подсказва китайската медия  Sohu. Според нея Русия може да блокира достъпа на САЩ до редки земни метали. Те са познати  и под името лантаниди, които са получили от един от тях – лантан (думата е от гръцки произход и означава „скрит“). За да станат реалност най-новите технологии – от смартфона до хиперзвуковото оръжие, са нужни точно те. Не достигат ли спира производството на компютри, сензорни екрани, електромобили, умни домове, ядрени реактори… Военните забравят за крилати ракети, стратегически бомбардировачи, подводници, роботи… Без тях се връщаме в предишната епоха, където няма дигитални технологии.

https://i0.wp.com/postupi.online/images/images1366/21/389.jpg?w=640&ssl=1

Е, точно тези метали най-много в света ги притежава Китай. Те единствено контролират изцяло цикъла от добива до преработката на лантан, цезий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспросий, холмий, ербий, тулий, итербий, лутеций. Мъдрият Дън Сяопин (1904-1997) – дългогодишен лидер на Китайската народна република бе казал, че ако в Близкия Изток има нефт, то в Китай има редко земни метали. Нефтът на бъдещето са лантанидите и който ги притежава, той ще владее света. Близо 40 на сто от световните запаси на тези метали се намират на територията на Китай. Тя владее над 63 на сто от тяхното производство, което я прави и негов лидер. Така  през 2017 г.  Китай доби над 150000 тона лантаниди, докато за последните две десетилетия САЩ са извлекли от своя територия едва 43 тона от тях. С монопола си на практика над редко земните метали Китай притежава невероятна власт над всичко, свързано с високи технологии – алтернатива на лантанидите просто не съществува.

В последното десетилетие Китай непрекъснато намалява износа на редки метали, което е и една от причините сега те определено да са  в недостиг в САЩ. От необходимите им количества около 80 на сто те са получавали от Китай. Проблемът за американците е, че заради напрегнатите им отношения с китайците точно този продукт те вече не могат да купуват – на практика продажбата на лантаниди за тях бе прекратена.

Вярно, САЩ разгръщат и свое производство в находища, намиращи се в Тексас и Калифорния. Миналата година за това от военото министерство (Пентагона) са отпуснали над 200 милиона долара. Редкоземни метали те купуват и от Австралия, която притежава една шеста част от световните им запаси. Но за развитието на високите технологии това определено не е достатъчно – нужни са далеч по-големи количества лантаниди.

За да избегнат неизбежната криза и блокирането на производството на високотехнологична продукция, САЩ се ориентират към Монголия, която също разполага с нелоши природни запаси на лантаниди. Но  русофобията, тотално завладяла висшите коридори на властта в Америка,  ще направи невъзможно купуването на монголски редки земни метали. Русия най-вероятно ще излее варел със студена вода върху разгорещените американски глави, изтъква Sohu. Това тя може  да направи само с един жест: като забрани превоза им през своята територия.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1881616/pub_5db1628523bf4800b0e53a54_5db167488600e100b133d267/scale_1200

Проблемът е в уникалното географско разположение на Монголия: тя няма достъп до море и граничи с две мощни държави – Китай и Русия. За да изпрати свои лантаниди в САЩ тя трябва да получи разрешение от Русия. Наивно е да очаква това да направи през китайска територия – тази държава освен, че е спряла продажбата на свои лантаниди на американците, най-малко е  заинтересована от появата на конкурент – в случая Монголия. Проблем е и много лошо развитата монголска пътна инфраструктура – доставката на лантаниди по нея е изпитание с непредсказуем край.

Колкото и да е неприятно за американците, които са в ескалираща търговска война с Китай, ще им се наложи  да омилостивят Русия, за да им разреши да превозват така необходимите им редки земни метали от Монголия. Което няма да е лесно след непрекъснато въвежданите антируски санкции и други русофобски изпълнения на американски лидери.

При това Русия не е балама: сега, когато САЩ реално са застрашени от намаляване на темпото на развитие на своите високи технолии заради недостига на лантаниди, е момента тя да и постави своите условия.

С които Америка, колкото и да не и се иска, ще трябва да се съобразява.