Ако искате да нямате внуци, не пречете на децата си да пушат

Ако искате да нямате внуци, не пречете на децата си да пушат

https://i2.wp.com/vanguem.ru/wp-content/uploads/2015/01/muzhchina-kurit-pered-devushkoj.jpg

Знам, че има хора, които ще прескочат подобна тема, ако се натъкнат на нея. И това е обяснимо – учени отдавна са забелязали, че ние не обръщаме внимание на нещата, които се разминават със собствените ни възгледи. Да ги четем, това означава да влизаме в конфликт със самите себе си. А това определено не ни устройва – предпочитаме да вярваме, че ние сме прави, а не тези, които са на противоположното мнение. Склонни сме да търсим информация, която потвърждава нашите вярвания и да отхвърляме всичко онова, което им противоречи.
Затова хората, които пушат цигари, избягват да четат материали за вредата от тях. Много по-добре се чувстват, когато слушат истории за това, как дядото на някого е доживял столетие, пафкайки непрекъснато от цигарата си.
Само, че това рядко се е случвало – тютюна е сред основните фактори, живота на дядовците ни да е приключвал преждевременно. А днес, в епохата на глобалните здравни заплахи, все по-рядко се срещат негови фенове сред дълголетници. Причината за това е, че всяка цигара носи на организма на пушача токсичните арсен (отрова за плъхове), ацетон (лакоочистител), бензен (използва се при производството на бензин), бутан (има го в пестицидите), кадмий (в акумулаторите), въглероден оксид (отделя се при автомобилните газове), формалдехид (ползват го в моргата за обработка на трупове), олово (трови кръвта), фенол (съдържа се в пластмасата)…
Мит са и рекламните обещания, че електронните цигари (вейп) са безопасни. При тези, които ги пушат вероятността от сърдечен пристъп (инфаркт), е по-висока с 34 на сто. Парите, които се отделят при вдишване на електронна цигара, увреждат ДНК и така провокират развитието на злокачествени новообразования. Учени от Калифорнийския университет откриха в организма на тинейджъри, които пушат вейп, ракови клетки. Равнището на отровни вещества в организма им след използване на електронни цигари, е надвишавал нормата три пъти!
Особено опасно е, когато родители пушат в близост до децата си. Така те увеличават вероятността рожбите им заболеят от рак на дихателните пътища, носа, дробовете, бъбреците, пикочния мехур. Всички тези рискове са породени от една единствена причина: пасивно пушене, независимо, кой от родителите пуши.
Но с това белите, които причиняват родители с цигара в ръка на децата си, далеч не свършват. Най-нови проучвания сочат, че те са в състояние да лишат себе си и от внуци, като направят безплодни синовете си.

https://i0.wp.com/images.derstandard.at/img/2018/05/24/RauchenJugendlicheGehirn.jpg?w=640&ssl=1

Датски учени доказват, че бащите, които пушат, са пряко отговорни за намаляване на количеството и концентрацията на сперматозоиди у техните синове. Това влияе негативно на тяхната фертилност – способността им да зачеват потомство. Оказва се, че вероятността от безплодие заради по-нисък общ брой сперматозоиди и концентрации на сперматозоиди стремително нараства, ако татковците пушат. Това се случва независимо от влиянието на други фактори, като възраст, употреба на алкохол, тегло, майчино пушене и пр.
Проучването, осъществено в Дания, е едно от първите сериозни изследвания за това, как пушенето на бащите до и по време на бремеността, въздейства на техните бъдещи деца, подчертава EurekAlert. При синовете на редовно пушещи бащи (и в семейство, където майките не са пушили), концентрацията на спермата е била с 8 на сто, а общото количество на сперматозоидите с 9 на сто по-малко, отколкото при децата на непушещи родители. Още по-сериозно е влиянието на майката: ако в семейството е пушела майката, а не бащата, концентрацията на сперматозоидите при синовете е намалявала с 26 на сто, а общото число на сперматозоидите – с 46 на сто.
Датските специалисти изтъкват, че по-често се среща ситуацията, когато майката не пуши или спира да пуши по време на бременността си. Но ако бащата не направи това, то той много сериозно заплашва плодовитостта на синовете си чрез неоптимално, влошено качество на тяхната сперма в бъдеще. Пушенето на родителите води до промени в генома на сперматозоидите, което от своя страна се предава на клетките на потомството.
Родителите с цигара в ръка създават и други проблеми на своите деца. Така отдавна е известно, че никотина, както и други съставки на тютюневия дим, попадайки в организма на жената, увеличават поведенческите разстройства у няколко поколения от нейните потомци. Най-нови прочувания доказват, че това с пълна сила важи и за пушещите бащи. Децата им най-вероятно ще имат сериозни когнитивни проблеми – хиперактивност, дефицит на внимание, отсъствие на познавателна гъвкавост. Конкретно под влияние на цигарите се променя допаминовия рецептор D2, който е от критично значение за развитие на мозъка и за образованието на човека. И тъй като мъжете обикновено пушат повече, отколкото жените, то пристрастието на бащите към цигарите може сериозно да навреди на успеваемостта и интелектуалното развитие на техните деца и внуци утре.

https://i0.wp.com/tagilcity.ru/attachments/31c637055f9d47b67c88bfc31ea0ee6ac35a301f/store/fill/1200/630/d1d01f7c1b47e4ebd8f850a4a4fb0d17ed148f4524b741927a20a9d230f9/31fff2c8b96934d7ec399c3bcf4cbf91.jpg?w=640&ssl=1

Възможно е у някой след прочитане на тези редове, да възникне следния въпрос: добре де, като са толкова вредни цигарите, защо се произвеждат и продават свободно навсякъде? Истината е, че капитализма е социална система, която има една единствена цел – да се произвежда, за да се печели. И колкото повече пари носи един продукт, толкова повече той ще се предлага и рекламира, за да се продава. А дали има полза от него или той носи вреди на хората, това не интересува тази система. Всеки е свободен сам да избира дали да купува или не от това, което му се предлага. Затова магазините са пълни с продукти, които задоволяват капризи и комплекси, а не реални човешки потребности.
И още нещо: струва ли си да се пише и говори по тази тема? Сами преценете: ние, българите, сме на първо място в Европейския съюз по дял на пушачите на глава от населението. Повече от половината от мъжете у нас и над една трета от жените пушат. Най-много наши сънародници пропушват като невръстни тинейджъри. Най-тъжното, обаче е, че на много родители въобще не им пука, ако зърнат децата си с цигара – традиционна или електронна, в ръка.
Изводът е, че ако искате да увеличите вероятността да нямате внуци, позволете на децата си да пропушат от най-ранна възраст. А най-сигурният начин за това е, като вие сами пушите. Така ще им показвате, че единствено достоен за уважение е човека с цигара в ръката.
И можете да сте сигурни, че те ще последват примера ви.