Как губим пари и вредим на здравето си

Как губим пари и вредим на здравето си

https://i0.wp.com/vitvesti.by/images/00001/000111111sreda/chetverg/krasiteli-3.jpg?w=640

Наскоро бяха публикувани резултати от сериозно проучване, за влиянието на различни хранителни добавки, върху мозъчната активност на човека. Изводът, до който стига международен екип от авторитетни учени, е: те не са в състояние да поддържат мозъка ни свеж и работоспособен. Единствено успешното средство за това, се нарича здравословен начин на живот.
Несложна истина, но точно тя убягва от съзнанието на милиони хора по света и у нас. Те продължават да вярват, че като гълтат хапчетата с всевъзможни добавки, ще бъдат в отлична физическа и психична форма. Причината да го правят е, че те са в плен на всевъзможни манипулатори, които агресивно ги убеждават в необходимостта да купуват и поемат хранителни добавки. Внушават им, че като го правят постоянно и настойчиво, те си осигуряват едва ли не вечна младост и крепко здраве.
Не може да се отрече факта, че изкуството да се промиват мозъци е достигнало невероятни висоти в наше време. Доказателство за това е, че само в САЩ продажбите на активни добавки за по-добра памет за периода от 2006 до 2015 г., са се удвоили. Те са достигнали внушителната сума от 643 милиона долара. На манипулаторите са повярвали над една четвърт от хората над 50 години в САЩ – те редовно приемат добавки с надеждата, че така поддържат мозъка си в добро здраве.
Проблемът е, както отбелязва британския Guardian, че хранителните добавки се оказват безполезни – няма никакви доказателства, че те действително работят. Експерти от Световната здравна организация са изучили въздействието на популярни препарати, като витамини от групата В, витамин D, омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и гинко билоба. Така са установили, че няма убедителни доказателства, поради които да се препоръчват хранителни добавки за здравето на мозъка при възрастни хора. Не е потвърдено, че те забавят появата на деменция. Те не могат да предотвратят, лекуват или обърнат болестта на Алцхаймер или други неврологични заболявания, които причиняват деменция.

Експертите ни съветват скептично да се отнасяме към рекламата на хранителни добавки. Много от тях се продават с преувеличени твърдения, за тяхното въздействие върху умствените функции. Но има и един, много по-сериозен проблем от неефективността на хранителните добавки: те реално са в състояние сериозно да увредят организма на хората, които ги вземат. Една от причините за това е, че те не се подлагат на същите тестове за безопасност и ефикасност, като лекарствата например. А този факт сам по-себе би трябвало да ни направи доста подозрителни към всевъзможни обещания, които щедро раздават различни манипулатори. Експертите ни дават простичко, но съвсем нелошо напътствие: „Запазете парите си“. По-добре е да ги харчим за здравословна храна, наситена с плодове и зеленчуци.
Към това сериозно проучване ще добавя и резултатите от още едно, осъществено от авторитетната Харвардска школа за обществено здраве, за което ни информира изданието Journal of Adolescent Health. То е продължило 11 години, като са били наблюдавани хиляди хора. Така е било установено, че употребата на други хранителни добавки, предназначени за отслабване, трупане на мускулна маса и подобряване на сексуалната функция, увеличават три пъти риска от сериозни заболявания, включително и рак. Учените са открили също така, че много от продаваните добавки са фалшифицирани – вместо заявените вещества, в тях се съдържат забранени съставки, тежки метали и други опасни химикали. Ако човек ги приема, то той увеличава опасността да получи инсулт, рак на тестисите, да увреди черния си дроб и дори преждевременно да умре.
Проучване на специалисти от Националния институт по онкология на САЩ показва, че при мъжете, вземащи мултивитаминни добавки например, риска да умрат от рак на простатата, е два пъти по-висок, отколкото при тези, които не ги употребяват. А техни колеги от Центъра за изследвания в областта на рака „Фред Хътчинсън“ стигат до следния извод: жените на средна възраст, гълтащи добавки, по-скоро навреждат на здравето си, отколкото да го укрепват. Те определено не намаляват риска от най-разпространените видове рак и въобще не влияят на сърдечносъдовите заболявания.
Най-добрият подход е необходимите вещества – витамини, микроелементи и др., да получаваме от храната си. Добавките нямат никакъв принос за намаляване на всевъзможните рискове за здравето. Повече плодове и зеленчуци, умствени упражнения, активна физическа дейност – това е секрета към доброто здраве.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/m-hSo05cinw/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

А всичко останало е дело на маркетолози, рекламисти, пиари, журналисти… На безчет манипулатори, които въобще не ги интересува нашето здраве. Единственото, от което те се нуждаят, е ние да харчим непрестанно, за да купуваме без да се замисляме, продуктите на производители и търговци, за които те работят.
И за което щедро им се плаща – та печалбите от този бизнес надхвърлят 40 милиарда долара всяка година!
Ако сме прекалено наивни и им повярваме, то несъмненно ще подаряваме на тарикатите от фармацевтичния бизнес и обслужващите ги манипулатори, парите си. А заедно с това ще подлагаме и здравето си на много сериозни рискове.
Ситуация, много напомняща на описаната от народната мъдрост: не е луд тоя дето яде баницата…