Ако идеята е много щура, то тя е печеливша

Ако идеята е много щура, то тя е печеливша

Това е една стара история. Позволих си да ви я припомня, защото тя доста точно изразява една от най-важните предпоставки за успех в нашия прекрасен луд свят: да имаме щура идея. И колкото по откачена изглежда тя, толкова повече шансове има да се окаже печеливша.
Кайли Макдоналд е роден на 3.10.1979 г. в град Белкаре, Канада. След като завършва география, обиколя около 40 страни, като работи каквото намери.


Връща се в Канада и решава да си осигури къща, в която да живее с приятелката си Доминик. Но има малък проблем: пари за къща той няма, а и в обозримото бъдеще не се очаква с неговите доходи да си я осигури. Позната ситуация за милиони хора на планетата…


Но Кайл е от немногобройната група на тези, които са убедени, че неразрешими проблеми няма, ако човек помисли другояче. Хрумва му да направи почтена размяна: нещо срещу къща. И тъй като реално той няма какво да предложи, защото има само един червен кламер, той качва на платформата Craigslist.org своята оферта: разменям кламер за къща.

Първи му се обаждат две жени от Ванкувър – срещу неговия червен кламер те му предлагат писалка с форма на риба. Нея той разменя за керамична дръжка за врата, която пък му осигурява електрогенератор, сменен малко след това за празна бъчонка за бира. Процесът на размени продължава: срещу бъчонката получава снегоход, към който проявяват интерес журналисти от списание за снегомобили. За него те му предлагат карта за почивка.

Тя веднага е сменена за бял автофургон, много нужен на собственик на звукозаписно студио в Торонто за да си превозва апаратурата. В замяна той предоставя на Кайл пълно обслужване: 30 часа запис в студио, 50 часа миксиране, транспорт от Торонто и обратно до която и да е точка на света, предавания на записания албум по радио и т.н.

На Кайл всичко това не му трябва, но той знае, че рано или късно това ще е нужно на някои друг. И отново се оказва прав – с него се свързва начинаеща американска певица. Срещу договора със студиото тя предлага на Кайл и неговата приятелка да живеят безплатно в дома й в град Финикс, щата Аризона една година.


Кайл представя безплатния дом на платформата Craigslist.org и веднага се намира желаещ да поживее в него. В замяна той дава на Кайл покана за вечеря с Алис Купър – бащата на метъла. Негов фен страшно много искал да попадне на подобно събитие и затова пожелал Кайл да се раздели с поканата срещу уникална кристална топка с логото на KISS.


А точно тази топка липсвала в колекцията на холивудския продуцент и режисьор Корбин Бренсън. Затова той много се зарадвал на предложението на Кайл и срещу топката му дал роля в свой нов филм.


Саскачеван е една от трите прерийни канадски провинции, с население малко над един милион и е един от най-големите производители на пшеница в света. Но в случая за нас по-интересното е, че там се намира и един неголям град – Киплинг. Неговите власти вече знаели за бъдещия филм и много искали в него да играе техен човек – така града им щял да се прослави. Затова те взели та купили къща и я предложили на Кайл срещу ролята му във филма.


И така в рамките на една година и след 14 размени, които започнали с един червен кламер, Кайл Макдоналд официално встъпва във владение на новия си дом – двуетажна къща с три спални.


Цялата операция не струва на Кайл нито един цент – в различните градове, където се среща с партньорите си, той е бил командирован като търговски агент. На тържественото откриване на новия дом са поканени всички, които са участвали в размените. Пред тях Кайл се венчава с приятелката си и поставя на пръста и пръстен от червен кламер.

Но това е само началото – след известно време на няколко езика излиза книгата на Кайли за неговите приключения, която му донася много пари. Отделно получава крупна сума за правото тя да бъде филмирана – над 50 кинокомпании се състезаваха за това.


Каква е поуката от тази история ли? Тя е, че ако много искаш едно нещо, потърсиш и намериш нестандартно решение за да го получиш, то ти ще успееш.
Само не трябва да се предаваш. Никога!