„Адско“ оръжие изпепелява мерака им да я победят!

 „Адско“ оръжие изпепелява мерака им да я победят!

През април 2023 г. съобщих на сайта ми за изобретение на руски инженери, благодарение на което  стари съветски авиобомби, се превръщат в модерно оръжие.  Хвърляни от самолети извън зоната на действие на противовъздушната отбрана (ПВО) на противника, те успешно  унищожават неговите позиции. Същевременно те  предизвикват невероятна паника сред малцината оцелели в района на взривяването им.

Оттогава измина една година. Но първоначалният интерес към руските авиобомби, снабдени с универсален модул за планиране и корекции (УМПК), не затихна – те продължават да са в центъра на внимание на водещи западни медии. Нещо повече – след падането на мощно укрепваната в продължение на близо десет години Авдеевка (град от Донецката агломерация), той се увеличи. Така на 18 март т.г. влиятелният Business Insider (BI)  разказа за засилено използване на авиобомби, снабдени с УМПК от руската армия. Според медията, те всяват невероятен ужас у украинските войници. Изстрелвани от самолети от далечно разстояние заради малката им радарна характеристика, краткото време на полет и небалистичната им траектория, те практически е невъзможно  да бъдат забелязани и поразени. Въздействието им е опустошително!  BI цитира войник от 3-та отделна щурмова бригада на киевския режим, който заявява: планиращите бомби „напълно унищожават всяка позиция – всички сгради и конструкции просто се превръщат в яма след пристигането само на една бомба!“ Отбранителните линии от окопи, „драконови зъби“ и минни полета, които сега усилено строят украинците, са напълно неефективни пред тези бомби.

На 27 март BI отново публикува материал за  снабдените с УМПК руски бомби. В него използването им се определя като „опустошителна тактика“, която  осигурява победи на руснаците на бойното поле. Медията цитира  Джордж Барос – ръководител на екипа за геопространствено разузнаване в Института за изследване на войната (The Institute for the Study of War – ISW). Според него използването на авиобомбите е доказателство за това,  „колко опасна е всъщност руската армия!“ Благодарение на невероятно разрушителната им мощ, те опустошават украинските позиции. По данни на украинското военно министерство руските самолети само за първите три месеца на т.г. са хвърлили над 3500 бомби, снабдени с УМПК над украински позиции – много повече спрямо предходната година.  Правят го, защото използването им се оказа невероятно печеливша тактика, което позволява на руснаците да „затвърждават успеха си“, твърди Барос.

На същото мнение е и друг експерт – Джъстин Бронк от мозъчния тръст Royal United Services Institute. Ефективността на руските авиобомби, снабдени с УМПК се определя от това, че те съдържат много повече експлозиви в сравнение с артелерийските снаряди или ракети. Освен това те  имат и изключително силно психологическо въздействие върху украинските войници.  BI прави извод, че ако руснаците „запазят сегашния си модел на иновации и адаптация“, то това несъмненно ще им позволи да постигнат целите си в конфликта.

Два дни по-късно – на 29.03., в BI се появи статия, посветена пак на руските авиобомби с УМПК. Медията съобщава, че за по-малко от седмица (между 18 и 24 март т.г.), руски самолети са хвърлили над 700 бомби с УМПК. Според експерти на разположеният във Вашингтон  ISW, това е имало невероятен опустошителен ефект за украинците!  „Разширените авиационни операции могат да позволят на руските военни да влошат силно украинските бойни способности и да изолират цели сектори от бойното поле, в подкрепа на усилията за постигане на значителни оперативни успехи“, обобщават експертите на ISW.

Business Insider съвсем не е единствената западна медия, която е респектирана от превърнатите във високоточно оръжие с помощта на УМПК обикновени чугунени авиобомби от руските инженери. Украинските войски спешно се опитват да изградят отбранителни линии срещу очакваното руско настъпление, но те ще бъдат буквално изтрити от руските управляеми планиращи авиобомби. Те вече показаха своята разрушителна сила и ефективност по време на битката за Авдеевка, пише британският The Times.

Планиращите руски авиобомби заедно с дроновете, ракетите и артилерията,  добавят нова разрушителна огнева мощ на руската армия. Авиобомби от съветско време, с които Русия разполага в огромно количество, бяха снабдени с крила и системи за насочване. Това им позволи да летят на огромни разстояния и да поразяват цели с голяма точност. А самолетите, които ги пускат, действат далеч от украинските зенитни системи, разказва The Washington Post.

Украйна няма оръжие, способно да се справи с руските планиращи бомби. На руските войски им трябваха стотина от тях, за да унишожат невероятно мощната отбрана на украинците в района на Авдеевка. Техните бетонирани позиции бомбите превърнаха в огромни дупки, добавя Forbes. Според специализираната на военна тематика Military Watch Magazine, Русия е получила огромни преимущества в огнева мощ благодарение на масовото  използване на бомби, снабдени с УМПК. Украинските военни сравняват бомбардировките с тях  като откриване на „вратите на ада“, твърди американската медия.

А сега на бойното поле се появи най-новото откритие на руски инженери: авиобомбата УМПБ Д-30СН. Абревиатурата означава Универсален  Междувидов Планиращ Боеприпас, с диаметър 30 см, самонасочващ се. Тя е руският отговор на американския боеприпас GBU-39 SDB – авиобомба с двигател, която може да се изстрелва от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS. Но докато „американеца“ носи до 100 кг взрив, то руската УМПБ Д-30СН стоварва върху целта 250 кг!  Сега вече руската армия разполага и с далеч по-ефективен аналог на натовски боеприпаси, като шведския GLSDB, американския Powered JDAM (PJDAM) и френския AASM/HAMMER.

УМПБ Д-30СН е снабден с реактивен двигател и интегрирани крила, които му осигуряват стабилен полет. И най-важното – далекобойност: ако авиобомбите с УМПК летят на далечина до 60 км, то новият боеприпас поразява с невероятна точност цели, разположени дълбоко в тила на противника – на разстояние до 100 -120 км. Това го приближава по ефективност до високоточните ракети, но за разлика от тях той е несравнимо по-евтин.

Използваният  от УМПБ Д-30СН модул за навигация „Комета-М“, е също уникална разработка на руската компания “ВНИИР-Прогресс”. Тя издържа на ниво на смущения 100000 повече от обикновен приемник, т.е. обхвата на въздействие на противника се намалява над 300 пъти. Модулът работи, както с руската система ГЛОНАСС, така и със западните GPS и Galileo.  С него са снабдени и руските дронове-камикадзе „Геран-2“.

УМПБ Д-30СН е наречен „междувидов боеприпас“, защото неговият калибър от 300 мм позволява да бъде изстрелван и от РСЗО, като „Торнадо-С“. А това е много по-изгодно, отколкото да бъде пускан от летящ самолет. Според руски експерти УМПБ Д-30СН вероятно ще е и сред основните боеприпаси за най-новата бикалибрена РСЗО „Възраждане“, която сега започва да постъпва в руската армия. Тя е способна да води огън с реактивни боеприпаси калибър 122 мм и 220 мм, но не е никакъв проблем да се монтират на нея и направляващи за 300 мм.

УМПБ Д-30 СН бе използван през март т.г., за ликвидиране на военни обекти, разположени в град Харков. Кметът на града Игор Терехов съобщи, че руските войски са хвърлили планиращите авиобомби от разстояние над 90 км. Според него те достигат своите цели 40 секунди след като бъдат пуснати от самолета и е невъзможно да бъдат свалени със средства на ПВО.

„Адското оръжие на руската армия!“ Така CNN характеризира „умните бомби“, които днес използват все повече военно-космическите сили на Русия. И това е един от редките случаи, в които американската медия казва истината. Авиобомбите, снабдени с УМПК, а сега вече и най-новите УМПБ Д-30СН, определено променят цялата ситуация в зоната на конфликта. Те са невероятно прецизни и далекобойни. Русия разполага с огромни количества авиобомби, останали и в наследство от СССР, а цената на модулите, които ги превръщат във високоточни боеприпаси, е  невероятно ниска. Благодарение на тях руската армия ще достига цели, намиращи се дълбоко в тила на противника – ешалони с оръжия, гориво, боеприпаси, командни щабове, военни складове, отбранителни линии… Това ще гарантира качествен обрат на бойното поле.

И ще  приближи Русия до неизбежната и победа над Запада в прокси войната, която той и обяви на украинска територия, с украинско „пушечно месо“.